KAPITALNA ULAGANJA U CRNOJ GORI: Čak 2,13 mlrd. EUR za infrastrukturu

Nacionalna investicijska komisija izradila je popis na kojem se nalazi 36 prioritetnih infrastrukturnih projekata u vrijednosti od 2,13 mlrd. EUR a isti dokument upućen je Vladi Crne Gore na razmatranje.

Od ukupnog broja, čak je osam projekata predloženo na području energetike u vrijednosti od 1,17 mlrd. EUR, šest iz područja prometa u vrijednosti 789,6 mil. EUR, kao i niz manjih projekata iz područja zaštite okoliša, društvenih djelatnosti te ostale infrastrukture.

Među projektima na ”užoj listi” iz područja energetike su korištenje hidropotencijala i upravljanje vodama rijeka Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski dio interkonekcije Italija – Crna Gora – Srbija / Bosna i Hercegovina, Jonsko – jadranski plinovod, projekt ekološke rekonstrukcije TE „Pljevlja“ sa toplifikacijom grada Pljevalja, unaprjeđenje energetske učinkovitosti u javnim zgradama i projekt unapređenja kvalitete napajanja turističkih regija energijom.

Stručnjaci i analitičari smatraju kako se radi o svojevrsnoj inventuri potencijalnih projekata, a što je i predviđeno pristupnim procesom Crne Gore prema članstvu u EU.

Komentiranje nije dozvoljeno.