GROBLJE KAO TURISTIČKI ADUT VARAŽDINA: Hortikultura je glavna atrakcija za posjetitelje

Mnogi turistički pretraživači poput globalnog Trip Advisora ili lokalnog Time Out Croatia savjetuju turistima zanimljivu posjetu grobljanskoj arhitekturi u baroknom gradu Varaždinu. Skladno uređen prostor groblja formiran je još daleke 1773. i nastao je po uzoru na bečki Schönbrunn te zapravo svojom koncepcijom predstavlja glavni gradski park, jer se cijelo područje uspješno prožima s okolnim gradskim četvrtima.

Herman Haller je glasovito varaždinsko ime koje je na prijelazu 19. i 20. stoljeća inspirirano znamenitostima najvećih gradova Austro-Ugarske dalo snažan pečat izgledu grada te samog groblja, utjecao je i na raspored objekata, pa i na sadnju mnogobrojnog ukrasnog bilja, uključujući i predivne magnolije. Haller je angažirao poznate umjetnike za oblikovanje obiteljskih grobnica, a turistima se posebno navodi Roberta Frangeša-Mihanovića, Rodinovog poznanika te glasovitog Antuna Augustinčića, čije se skulpture nalaze ispred Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Danas o groblju brine varaždinska komunalna tvrtka Parkovi koja je zadržala visoku razinu zaštite i unaprjeđenja kulturne baštine te intenzivno radi na još snažnijoj turističkoj valorizaciji ovog povijesnog dragulja. www.parkovi.com

 

Komentiranje nije dozvoljeno.