U KINI VOZI 99% ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Bitka za smanjenje emisija

Autobusi su jedno od najvažnijih javnih prijevoznih sredstava diljem svijeta. Zanimljiv je podatak kako u ovom trenutku svjetskim prometnicama prometuje 400.000 električnih autobusa, no čak  99% njih koristi se u Kini, koja je jedan od najvećih svjetskih zagađivača, iako ulaže velike napore kako bi se to stanje promijenilo.

Primjerice, procjenjuje se da zagađenje zraka godišnje uzrokuje preuranjenu smrt čak 1,6 milijuna ljudi. Isto tako, Kina je u 2018. bila najveće svjetsko tržište za električna vozila – u Kini ih je kupljeno više od 1,2 milijuna, dok je  u SAD-u ta brojka znatno manja – 361.000.

Po uporabi električnih vozila prednjači Grad Shenzhen u kojem živi gotovo 12 milijuna ljudi, a njime prometuje čak 16.000 električnih autobusa. Primjer Shenzhena slijede i drugi kineski gradovi, a njih više od 30 planira do 2020. u potpunosti uvesti električni javni prijevoz. Upravo električni autobusi uzrokuju značajno smanjenje emisija.

Brojke govore da će do kraja ove godine, uporabom električnih autobusa biti ušteđeno 98,55 milijuna barela dizela, što znači da će se u atmosferu emitirati čak 42 milijuna tona manje CO2.

Komentiranje nije dozvoljeno.