Groblja su knjižnica na otvorenom! Održani drugi Adriatic Cemetery Days u Puli!

U Puli je u utorak, 21.11. završilo drugo izdanje dvodnevne specijalizirane konferencije na temu grobalja i pogrebnih usluga. U hotelu Park Plaza Histria  okupili su se predstavnici komunalnih tvrtki, pružatelji pogrebnih usluga, jedinice lokalne samouprave, dobavljači opreme, akademski stručnjaci i svi ostali uključeni u očuvanje kulturne baštine i promociju ove djelatnosti iz Hrvatske i zemalja JIE.

Preko 100 sudionika pozdravio je domaćin konferencije i direktor Monte Gira d.o.o. Darko Buršić. Direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj istaknula je kako Pula njeguje svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu i vrijedne spomenike koji iz godine u godinu u Pulu privlače sve više posjetitelja. Dodala je i to kako su groblja ogledala našeg povijesnog i religijskog identiteta te predstavljaju i turistički potencijal, a kao primjer izdvojila je Mornaričko spomen groblje u Puli.

U ime partnera Hrvatske gospodarske komore sudjelovala je predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić koja je naglasila kako će komora uvijek biti partner vrijednim poduzetnicima koji obavljaju ovu specifičnu djelatnost. Grupacija održavanja groblja na čelu s novoizabranim predsjednikom Petrom Bilobrkom i predsjednicom Udruženja pogrebničke djelatnosti Nives Torbarina dali su velik doprinos uspostavi dijaloga između sektorskih dionika i nadležnih institucija.

Važni predavači dotaknuli su se tema kulturne i turističke valorizacije grobalja, digitalnih tehnologija za upravljanje grobljima, dobrih praksi u obavljanju pogrebničke djelatnosti i europskih normi za pogrebne usluge. Samo četiri groblja u Hrvatskoj standardizirala su svoje procedure i posluju prema normi EN 15017, među kojima su KD Kozala iz Rijeke i GKP Komunalac iz Koprivnice, a proceduru je prvi u Bosni i Hercegovini pokrenuo i sarajevski KJKP Pokop.

Niz otvorenih tema obuhvaćen je u dvodnevnom, intenzivnom programu koji je obuhvatio i valorizaciju, vrednovanje i kategorizaciju kulturne baštine na grobljima, oblikovanje i planiranje hortikulturnih elemenata te primjere dobre prakse upravljanja ne samo iz Hrvatske, nego i Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Komunalna poduzeća, ali i privatni pogrebnici, nisu kapacitirani i ekipirani za prijavu i provedbu europskih projekata, zaključak je današnje rasprave o EU fondovima, koja je artikulirala brojne izazove. Konkretan primjer procedura pripreme i prijave na natječaj projekta uređenja i budućeg održavanja groblja predstavila je Karla Jurešić,  direktorica TD Baška s Krka. Osim navedenih, ističe se i problem akreditiranja pojedinih mjera u EU programima, odnosno nemogućnost prijave izgradnje novih već isključivo rekonstrukcije postojećih grobalja.

Osim komunalnih tvrtki, prisutni su bili i predstavnici Udruge pogrebnika Hrvatske i Udruge pogrebnika grada Zagreba čiji je predstavnik Renato Habulin istaknuo važnost komunikacije privatnih pogrebnika s komunalnim tvrtkama u obavljanju pogrebničke djelatnosti.

U okviru konferencije organizirane su dvije sadržajne studijske posjete. Prvi dan sudionike je s poslovanjem i aktivnostima Gradskog groblja Poreč upoznala tehnička direktorica komunalne tvrtke Usluga d.o.o. Angela Tolušić.

Drugog dana konferencije u Puli, sudionici skupa obišli su Mornaričko groblje, te se upoznali sa njegovom poviješću, značajem i načinom održavanja istog. Mornaričko groblje je  jedno od najvećih vojnih groblja u Europi, svojevrsni pulski Titanik, na kojem su svoja počivališta na 22.000 m2 našli pripadnici mnogih europskih naroda. Posjećeno je i reprezentativno Gradsko groblje, koje je upravo u utorak krenulo u novo proširenje i modernizaciju.

Zaključnom panel raspravom istaknuto je nastojanje prema pozitivnoj percepciji ove djelatnosti, koja je trenutno u medijima prisutna većinom kroz cjenovni aspekt komunalnih i pogrebnih usluga. S druge strane, komunalna poduzeća sustavno rade na održavanju i dostizanju visokih standarda, što i građani očekuju.

Zbog otvorenih brojnih tema, specifične problematike te zakonske legislative sudionici su zaključili kako će brojne preporuke biti upućene nadležnim tijelima u Hrvatskoj i Bruxellesu.

Naredno izdanje konferencije Adriatic Cemetery Days  održat će se krajem studenog 2018.godine u Zadru.

Komentiranje nije dozvoljeno.