GRAĐANI ŽELE ČIŠĆI ZRAK: Komisija planira postrožiti standarde kvalitete zraka

Novo istraživanje Eurobarometra pokazuje kako su Europljani zabrinuti zbog učinka onečišćenja zraka na zdravlje i okoliš. Većina smatra i da industrija, javna tijela i poslodavci moraju više raditi na poboljšanju kvalitete zraka.

„Naši građani žele udisati čisti zrak. Ljudi koji žive u gradovima i blizu industrijskih postrojenja ili oboljeli od astme – svi su zabrinuti i žele da nešto poduzmemo. Komisija će napraviti prvi korak objavom ambicioznog prijedloga za postroživanje EU-ovih standarda kvalitete zraka“, komentirao je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Većina Europljana smatra da su zdravstvena stanja kao što su bolesti dišnog sustava (89%), astma (88%) i kardiovaskularne bolesti ozbiljni problemi u njihovim zemljama uzrokovani onečišćenjem zraka.

Gotovo polovina ispitanika (47 %) smatra da se kvaliteta zraka u posljednjih deset godina pogoršala. Međutim, taj je postotak za 11 postotnih bodova manji u odnosu na 2019.

Istraživanje Eurobarometra pokazuje i da građani nisu dovoljno informirani o problemima povezanima s kvalitetom zraka u njihovoj zemlji. Većina Europljana i dalje je nedovoljno informirana o postojećim EU-ovim standardima kvalitete zraka jer je samo manji broj ispitanika (27%) čuo za njih. Međutim, većina ispitanika upoznatih s EU-ovim standardima kvalitete zraka (67%) smatra da ih treba postrožiti.

Posebno istraživanje Eurobarometra provedeno je u proljeće ove godine, a ispitano je 26.509 osoba iz različitih socijalnih i demografskih skupina.

Komentiranje nije dozvoljeno.