VELIKI INTERES GRAĐANA: Krematorij u Zagrebu otvorio vrata javnosti

Krematorij u Zagrebu u subotu je otvorio svoja vrata javnosti. Brojni zainteresirani građani imali su priliku razgledati tehnički prostor gdje se održavaju ispraćaji i kremacije pokojnika te saznati kako izgleda cijeli proces.

Tako su se mogle razgledati rashladne komore u kojima se nalaze ljesovi s pokojnicima, hodnik kojim putuju prema kremacijskoj peći te prostorija u kojoj se nalaze tri kremacijske peći koje rade u tri smjene. U jednoj peći može se izvršiti najviše pet kremacija po smjeni, što znači da se ukupno dnevno može odraditi 45 kremacija.

Foto: Gradska groblja Zagreb

Predstavnici Gradskih groblja Zagreb sudionicima su strpljivo odgovarali na sva pitanja, a istaknuto je i kako interes za kremiranjem raste iz godine u godinu. U Zagrebu se trenutno kremira oko 50% pokojnika, dok je u zapadnim zemljama taj postotak znatno veći – čak 90%.

„Sigurno će i kod nas ta brojka prijeći 50 posto, a na ukop nam dolaze i pokojnici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih država“, kazao je voditelj podružnice Gradska groblja Igor Rađenović.

Od 1985. godine, kada je Krematorij počeo s radom, do danas je u njemu obavljeno više od 150 tisuća ukopa.

Komentiranje nije dozvoljeno.