EU PROJEKTI: Prekograničnom suradnjom do veće upotrebe OIE

Nusproizvod pročišćavanja otpadnih voda, bioplin iz mulja u Somboru će se iskorištavati za proizvodnju električne i toplinske energije te će omogućiti energetsku neovisnost uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, priopćeno je iz poduzeća Vodokanal.

Projekt će biti realiziran u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija. Planirano kogeneracijsko postrojenje uz bioplin bi moglo suspaljivati biomasu, a već na jesen trebala bi započeti proizvodnja 200 kW električne i 230 kW toplinske energije. Izgradnja elektrane dio je zajedničkog projekta vrijednog 1,7 mil. EUR X-DEGREE – EXploitation of Different Energy sources for GREen Energy production – (Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije) gdje su partneri vinkovački Vodovod i kanalizacija, Poljoprivredni institut Osijek, JKP Vodokanal Sombor, Sveučilište u Novom Sadu i Fond Europski poslovi AP Vojvodine.

Tijekom 30 mjeseci, osim elektrane na bioplin, trebali bi se realizirati važni infrastrukturni projekti – izgradnja solarnih elektrana u Vinkovcima ukupne snage 380 kW, proširenje laboratorija za ispitivanje biomase u Osijeku i osnivanje i puštanje u rad laboratorija za ispitivanje potencijala za proizvodnju bioplina i kvalitete bioplina na Sveučilištu u Novom Sadu.  Sredstvima iz projekta financirat će se i uspostava mobilnog laboratorija za ispitivanje kvalitete biomase, koji će i na području Srbije i na području Hrvatske moći na licu mjesta određivati energetske komponente. „Taj mobilni laboratorij moći će analizirati sve vrste biomase kao što je zeleni otpad u komunalnim poduzećima ili žetveni ostaci“, kazao je znanstveni savjetnik na Poljoprivrednom institutu u Osijeku dr. sc. Branimir Šimić. „Znači, idemo k onome što Europa želi, a to je da se u narednih pet-šest godina 20 do 25% energije dobiva iz obnovljivih izvora“, zaključio je Šimić.

Više na: http://www.xdegree.eu/

Komentiranje nije dozvoljeno.