EKOLOŠKI KRIMINAL: Poljska vraća 1.000 tona ilegalnog otpada Engleskoj!

Otkad je Kina odlučila zabraniti uvoz stranog plastičnog otpada, Britanija očajnički pokušava naći nove destinacije za odlaganje masivne količine otpada, stoga višestruko raste njihov izvoz u Vijetnam i druge azijske zemlje, ali traže se i bliže destinacije za otpad u Europi.

Nedavno je pokrenuta kriminalna istraga u tri britanske kompanije nakon što je otpad označen kao „isključivo plastika“ ilegalno prebačen u Poljsku iz Engleske. Radi se o 1.000 tona kutija, konzervi, deterdženata i nafte. Britanska agencija za očuvanje okoliša istaknula je kako je zagađenje plastikom rastući problem, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci, te upozorila da je zločin koji se tiče otpada „nova vrsta narkotika“, s obzirom da sve to košta državu i do milijardu funti godišnje, jer se vlasti za sada još nisu odgovarajuće posvetile tom problemu. Postoje sumnje da će ova situacija izmaći kontroli te nadležne asocijacije apeliraju na uvođenje strožih mjera sigurnosti za plastiku.

Sve više država okreće glavu od britanskog plastičnog otpada. Ovo bi trebalo probuditi svijest u ljudima kako bi shvatili da ukoliko nešto ne vide – ne znači da ne postoji, pogotovo što se tiče otpada. Krajnje je vrijeme da potrošačke firme preuzmu dio odgovornosti za plastiku koju stvaraju“, istaknuli su iz Greenpeace-a.

Komentiranje nije dozvoljeno.