OPORBA KRITIZIRA ODLAGANJE OPASNOG OTPADA: Uzbuna na Braču zbog dovoženja 150 kamiona azbesta

Na bračko odlagalište komunalnog otpada „Košer“ doprema se azbestni otpad iz Splitsko-dalmatinske županije i ostataka države, a navedena činjenica uzburkala je ljetnu atmosferu na Braču i potaknula oporbene političare na intenzivnije medijske istupe. O tome su postavljana pitanja još prije nekoliko mjeseci, a političari i aktivisti ističu kako su zabrinuti za zdravlje stanovnika te dovode u vezu azbest i utjecaj na brački turizam.

Vijećnici u županijskoj skupštini, predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak te saborski zastupnik Arsen Bauk angažirani su oko ove teme. Radi se o kazeti za azbest koja je 2010. izgrađena na „Košeru“ u režiji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tu plohu Fond je predao na upravljanje komunalnoj tvrtki „Michieli-Tomić“ koja brine i o komunalnom otpadu na otoku.

Kako je prenijela Slobodna Dalmacija, nadležni ministar Tomislav Ćorić navodi da predmetna kazeta ima preostali kapacitet od 1574,19 tona (oko 78 kamiona po 20 tona). Komunalno društvo ističe kako oni odlažu građevni otpad koji sadrži azbest pribavljen isključivo od ovlaštenih osoba za sakupljanje ove vrste otpada i da je kazeta popunjena 65% (što znači da je već odloženo oko 150 kamiona). Također se navodi kako se radi o manjim formatima otpada koji nije opasan za okolno stanovništvo, jer se ne oslobađa azbestna prašina i opasna vlakna te kako će po izgradnji županijskog CGO Lećevica ova kazeta biti zatvorena i odgovarajuće sanirana.

Komentiranje nije dozvoljeno.