BEČ STAJE NA KRAJ JEDNOKRATNOJ PLASTICI: Korištenjem čaša za višekratnu upotrebu smanjili 134 tone otpada

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna uz drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak.

Pod geslom „I’ll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta! U Beču su već devet godina na snazi stroge zakonske odredbe za sve organizatore događanja. Njima su, između ostalog, propisani koncepti za gospodarenje otpadom, njegovo odvojeno sakupljanje kao i upotreba višekratne ambalaže. Pritom se u obzir uzima i broj ljudi koji će se okupiti na određenom eventu.

Članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš, Ulli Sima, naglasila je da upotreba višekratnih čaša značajno doprinosi zaštiti klime i čistoći u tom gradu. Upravo je na njezinu inicijativu prije 15 godina pokrenut bečki sustav za unajmljivanje posuđa za višekratnu upotrebu, čime su jednokratne čaše zamijenjene višekratnim. Za njih se plaća kaucija, a nakon korištenja se odvoze i peru za ponovnu upotrebu.

Mogućnosti njihove primjene su brojne, od manjih događanja u vrtićima, školama i fakultetima do većih open-air evenata, a zanimljivo je da ih se upotrebljavalo i na „Euro/songu“ koji je 2015. održan u Beču. Osim što ova „zelena“ opcija pogoduje zaštiti okoliša, za organizatore je često i povoljnija od zbrinjavanja jednokratnih plastičnih čaša jer im je za pranje višekratnih već pokrivena četvrtina troškova. Osim toga, iskustvo je pokazalo da ove izrazito kvalitetne čaše privlače i svojim izgledom te donose veće prihode od prodaje pića.

Uz ovu hvalevrijednu inicijativu Grad Beč podržava i pilot-projekt višekratnih šalica za coffee to go u kojem već sudjeluje 100 partnerskih poduzeća. Od prošlog ljeta u uporabu ih je stavljeno preko 250.000, čime je dosad postignuta ušteda od čak 5 tona otpada.

Komentiranje nije dozvoljeno.