POČETAK SANACIJE NA RIJECI ZRMANJI: Radovi će koštati više od 1,3 mil. KN

Na onečišćenom dijelu rijeke Zrmanje započela je sanacija područja na kojem je krajem prošle godine došlo do onečišćenja zauljenim otpadom iz bivšeg postrojenja za preradu glinice. Sanacija se provodi sukladno rješenju Državnog inspektorata, a bi trebala biti završena do kraja veljače te će stajati više od 1,3 mil. KN.

Područje onečišćenja obišli su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Nakon detaljne analize onečišćene trske, Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar utvrdio je da je riječ o opasnom otpadu što nalaže njegove posebne načine zbrinjavanja. – Iz tog razloga radove sanacije onečišćenog područja izvodi ovlaštena tvrtka koja može odgovoriti na opasna onečišćenja putem operativnog plana mjera za slučajeve izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda – istaknuo je generalni direktor Đuroković.

Radovi sanacije se odnose na prikupljanje i zbrinjavanje onečišćene trske i niskog raslinja na kojima su vidljivi tragovi onečišćenja. Također, postavljene su zračne i upijajuće brane za prikupljanje onečišćenja. Župan Zadarske županije Božidar Longin podsjetio je da se onečišćenja na Zrmanji događaju od prestanka rada tvornice glinice. – Nažalost, ovo zadnje zagađenje nije prvo, ali ja se nadam da će biti zadnje –  naglasio je župan Longin.

Komentiranje nije dozvoljeno.