57 MIL. KN ZA „ZELENIJE“ GRIJANJE U ZAGREBU: Europska komisija odobrila projekt

U skladu s pravilima EU o održivim potporama, Europska komisija odobrila je hrvatske planove za modernizaciju energetski učinkovitog centraliziranog grijanja u Zagrebu, a korisnik potpore je HEP Toplinarstvo koje će provesti zamjenu dotrajalih cijevi.

Time bi se trebao poboljšati postojeći sustav grijanja, a očekuju se i znatne uštede energije, posebice smanjenjem gubitaka topline, gubitaka u opskrbi vodom i troškova održavanja mreže. Iz Europske komisije su naglasili i kako će se ovime pridonijeti implementaciji zelene europske strategije povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem emisija štetnih i stakleničkih plinova.

Očekuje se da će se tijekom trajanja provedbe ove mjere ukupne emisije CO2 smanjiti za oko 280 000 tona. Komisija je i utvrdila da je mjera nužna i proporcionalna. Zaključak je da će se potporom pridonijeti ciljevima Europske unije u pogledu energije i okoliša, a da se pritom neopravdano ne narušava tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu – priopćila je Komisija.

Komentiranje nije dozvoljeno.