ZELENI OPORAVAK EU: Komisija planira spasiti europsko gospodarstvo ulaganjem u zelene projekte!

Koronavirus je preko noći promijenio svijet kakav poznajemo i uzrokovao zdravstvenu, ali i gospodarsku krizu, koja će tek doći. Kako bi se zaštitili životi i izvori prihoda, popravilo djelovanje jedinstvenog tržišta te ostvario trajan i uspješan oporavak, Europska komisija je predložila da se u potpunosti iskoristi potencijal proračuna EU-a. Ukupni kapacitet proračuna EU-a, uključujući instrument Next Generation EU u iznosu od 750 mlrd. EUR i ciljana povećanja dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027., iznosit će 1.850 mlrd. EUR.

Zanimljivo, u središtu ovog plana su ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju, koje su proglašene „ključem budućeg blagostanja i otpornosti Europe.“ Naime, iz Komisije su naglasili kako ponovno pokretanje gospodarstva ne znači povratak na status quo prije krize, nego napredak. – Kriza s kojom se moramo suočiti je ogromna. Istovremeno, ona je i ogromna prilika za Europu, a na nama je ogromna odgovornost da činimo ispravno u ovom odlučujućem trenutku. Sada možemo postaviti kamen temeljac za Uniju koja je klimatski neutralna, digitalna i otpornija nego ikad prijeporučila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Tako će temelji politike oporavka biti Zeleni plan, jačanje jedinstvenog tržišta i njegova prilagodba digitalnom dobu te pravedan i uključiv oporavak za sve. Zeleni oporavak, među ostalim, znači da će se ulagati u obnovu zgrada i infrastrukturu, kružno gospodarstvo, pokretanje projekata obnovljivih izvora energije, čišći prijevoz i logistiku te jačanje fonda za pravednu tranziciju.

Komentiranje nije dozvoljeno.