ZAVRŠNI RADOVI NA VUKOVARSKOM PROČISTAČU: Puštanje u probni rad očekuje se tijekom ljeta

Izgradnja dugoiščekivanog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Vukovaru bliži se kraju, izvijestili su iz Grada Vukovara. Izgradnja pročistača dio je projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ čiji je osnovni cilj poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar, zaštita okoliša, zdravstvenog stanja te poboljšanje uvjeta života stanovnika, a ukupna vrijednost iznosi 362 milijuna kuna.

„Okončanjem ovog projekta vrijednog 142 milijuna kuna dobit ćemo moderno postrojenje komunalnog tipa koje će nam omogućiti zdraviji ambijent, očuvanje okoliša te sređeniji i kvalitetniji sustav odvodnje. Pročišćena, obrađena te ekološki prihvatljiva voda uvelike će doprinijeti normalnom razvoju biljnog i životinjskog svijeta Dunava, ali i kvaliteti života naših sugrađana“, rekao je gradonačelnik Penava.

Puštanje pročistača u probni rad očekuje se tijekom ljetnih mjeseci, a dobivanje uporabne dozvole početkom iduće godine. „Jedan od benefita, osim što je projektom obuhvaćeno 2.200 novih priključaka, također je i ukidanje postojećih ispusta u samu rijeku Dunav. Sabirna točka svih ispusta će biti pročišćivač. Sva voda dolazit će na jednu točku gdje će nakon grube i fine rešetke te dodatne biološke obrade, pročišćena voda biti ispuštena u rijeku Dunav. Njegov kapacitet pročišćavanja je 900 tisuća kubika vode što je ekvivalent za 42.500 kućanstava“, pojasnio je direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov.

Dodajmo još i kako je projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ započeo još 2015. godine te je njegova realizacija vremenski produljena uslijed tehničkih poteškoća i insolventnosti prvotnog izvođača radova.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ u iznosu od 70 posto financiran je od strane Europske unije, 12 posto od strane Vlade Republike Hrvatske, 12 posto sredstava je Hrvatskih voda dok preostali dio financiraju jedinice lokalne samouprave obuhvaćene projektom.

Komentiranje nije dozvoljeno.