VOJNICI COMMONWEALTHA NA VJEČNOM POČINKU U PADOVI: Englesko groblje za stradale u Drugom svjetskom ratu

U kvartu Chiesanuova u Padovi nalazi se malo groblje poznatije i kao englesko groblje. Naime, groblje je darovano od strane talijanskog naroda za vječni počinak mornara, vojnika i ratnih pilota Commonwealtha palih u Drugom svjetskom ratu.

Njeguje jednostavni stil britanskih groblja, a sastoji se od 6 blokova jednakih nadgrobnih ploča poredanih u nizu. Svaki nadgrobni spomenik označen je slovom i brojem, a u središtu se nalazi križ posvećen žrtvama. Njegovani vrt ruža odvaja groblje od polja i susjednih kuća.

To je jedino groblje na kojem se pokapaju isključivo strani vojnici iz čega i proizlazi činjenica da se ono obično naziva engleskim. Osim Britanaca, moguće je pronaći spomenike za vojnike iz Južne Afrike i Novog  Zelanda. Na groblju je pokopano 517 osoba od kojih je 13 tijela još uvijek neidentificirano.

Iako su prošle 74 godine od kraja rata, istraživanja o preminulima se i dalje nastavljaju. Tako su u selu Ferrara, zahvaljujući memoarima jednog starijeg gospodina koji se sjećao pada aviona, otkrivena tijela dvadesetogodišnjeg pilota i pjesnika te njegovih suputnika. Na sahrani koja je kasnije održana, članovi njegove obitelji pročitali su pjesme koje je mladić slao u pismima za vrijeme svoje službe.

Komentiranje nije dozvoljeno.