VELIKO PRIZNANJE: Groblje Viktorovac na ruti značajnih europskih groblja

Sisačko groblje Viktorovac dobilo je važno priznanje kulturnih ruta Vijeća Europe i postalo službena atrakcija na europskoj razini.

Naime, groblje Viktorovac uvršteno je kao značajno groblje u Europsku rutu groblja kojom na europskoj razini upravlja Udruženje značajnih europskih groblja (ASCE) kao najveća i najznačajnija organizacija koja brine o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti. Službeni certifikat članstva na ruti primio je na općem godišnjem susretu udruženja ASCE direktor Srđan Marić.

Na ovoj ruti, koja prolazi kroz 20 zemalja, nalazi se 60 groblja, među kojima su i svjetski poznata groblja poput Pere Lacheise u Parizu, Poblenou u Barceloni ili Zentralfriedhof u Beču.

Što se tiče hrvatskih groblja, od ranije se na ovoj ruti nalaze i Varaždinsko groblje, groblje Dubovac u Karlovcu te zagrebački Mirogoj.

Predstavnici Viktorovca ne kriju oduševljenje ovim priznanjem, a nadaju se i kako bi to moglo biti poticaj Ministarstvu kulture i medija da se značajnije uključi u obnovu spomenika Zastava, svjetski poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića.

Komentiranje nije dozvoljeno.