USKORO OTVARANJE LNG TERMINALA: „Hrvatska je ucrtana na energetsku kartu svijeta!“

FSRU brod „LNG Croatia“ prvi put se privezao uz LNG terminal u Omišlju, a uplovljavanju je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić te istaknuo kako je time Hrvatska ucrtana na energetsku kartu svijeta.

LNG terminal na Krku službeno bi trebao početi s radom 1. siječnja, a Hrvatska će time dobiti alternativni dobavni pravac plina.  LNG Croatia brod je u Omišalj na Krku stigao iz španjolske luke Sagunto u kojoj je ukrcan ukapljeni prirodni plin potreban za probni rad terminala. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da je riječ o projektu vrijednom 230 milijuna eura, koji je od strateške važnosti za Hrvatsku i Europsku uniju.

„Vlada Republike Hrvatske i  Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja realizacijom ovog projekta ucrtali su Hrvatsku na energetsku kartu svijeta . Ovaj alternativni dobavni pravac u narednim desetljećima osigurati će Republici Hrvatskoj opskrbu plinom“, rekao je ministar i dodao kako će ovaj terminal zasigurno pozitivno utjecati na cijenu plina. „Dolaskom LNG Terminala u Omišalj i njegovim uvođenjem u rad ostvareno je sve o čemu se sanjalo još od 1993. godine“, zaključio je.

Brod je dugačak 280 m , širok 43 m te bruto tonaže 96.576 t. Skladišni prostor sastoji se od četiri skladišna spremnika za UPP ukupnog kapaciteta 140.206 m3. Također, na brodu se nalaze tri jedinice za uplinjavanje (regasifikaciju) UPP-a s maksimalnom stopom uplinjavanja od 451.840 m3/sat, no FSRU brod radit će maksimalnim kapacitetom do 300,000 m3/sat, odnosno 2,6 milijardi m3/godišnje.

Ono što slijedi jesu testiranja određenih sustava na FSRU brodu, svih sustava na kopnenom dijelu LNG terminala te puštanje u rad, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.