ULAGANJE U ODRŽIVOST: U Beču se otvara novi centar za recikliranje

U bečkom se okrugu Simmering otvara novi pogon za recikliranje. On predstavlja novi korak u smjeru održivog i racionalnog korištenja prirodnih izvora te podržava kružno gospodarstvo.

Poduzeće za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i pružanja telekomunikacijskih usluga Wiener Netze u bečkom 11. okrugu Simmering započelo je gradnju novog centra za recikliranje, a koji će zamijeniti postojeća dva centra. Dosadašnji pogoni koristili su se uglavnom za preradu otpada iz područja plinovoda, dok danas gotovo 80 posto otpada potječe iz područja opskrbe strujom.

Otpad se uglavnom odvaja već na gradilištima te se odvozi u centar. Kako je planirano, ispred novog pogona nalazit će se vaga koja će količine otpada mjeriti i registrirati. Korištenjem električnog viličara u centru za gospodarenje otpada također se utječe na smanjenje emisije CO2 čime se stvara ugodnija klima za same zaposlenike. Novi će centar također radnicima omogućiti da rade na jednom mjestu te da nužne ručne radnje u području sortiranja otpada obavljaju učinkovitije. Pogon će s radom krenuti ujesen 2023., a u projekt će se uložiti oko 6,8 milijuna eura.

Na gradilištima poduzeća Wiener Netze godišnje se sakupi oko dvije tisuće tona građevinskog otpada. Gotovo 85 posto otpada, kao što su željezo i čelik, reciklira se ili proda. Osim mjera smanjenja otpada, recikliranja i popravka pogonskih sredstava poput transformatora koje poduzeće provodi interno, ono neprestano ulaže u projekte koje izravno ili neizravno pridonose zaštiti okoliša. To su, između ostalog, ozelenjivanje fasada, obnova voznog parka vozilima na alternativni pogon ili nove tehnike polaganja cijevi i kablova koje smanjuju potrebu za iskopavanjem kod eventualnih puknuća cijevi ili kvarova.

Poduzeće Wiener Netze najveći je austrijski distributer koji svakodnevno opskrbljuje dva milijuna ljudi strujom, plinom i grijanjem te pruža telekomunikacijske usluge. Godišnje ulaže 300 milijuna eura u održavanje i širenje svoje mreže.

Komentiranje nije dozvoljeno.