ULAGANJA U SPLITU: 8,3 mil. EUR za najveći projekt modernizacije javne rasvjete u Hrvatskoj

„Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge“ Grad Split je predstavio kao najveći projekt energetski učinkovite javne rasvjete u Hrvatskoj. Obuhvaća čak 88 % javne rasvjete, odnosno 15.090 svjetiljki, a ukupna vrijednost investicije je 62 mil. KN.

Projektno područje, osim Splita, obuhvaća i naselja Slatine, Žrnovnicu, Stobreč te Sitno Gornje i Donje. Projekt je pripreman uz pomoć besplatne tehničke pomoći osigurane od strane EBRD-a, a predloženo financiranje navedenog projekta je putem modela energetske usluge (ESCO).  – Ovo je značajan projekt koji će ne samo poboljšati kvalitetu življenja u našem gradu, nego će i u ekološkom aspektu znatno podignuti standarde, ali i povećati razinu sigurnosti naših građana – kazao je Krstulović Opara.

Savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša objasnio je da će se time osigurati značajne uštede, ali i djelovati pozitivno na okoliš. – Modernizacija javne rasvjete grada Splita, među ostalim, uključuje i uvođenje moderne i energetski učinkovite LED rasvjete na cijelom gradskom području, smanjenje troškova javne rasvjete i smanjenje emisije CO2, potom obnovu rasvjete i podizanje sigurnost u tunelu Marjan, tom vrlo važnom gradskom prometnom koridoru te modernizaciju rasvjete na dječjim igralištima te sportsko rekreacijskim zonama za građane – rekao je Budiša.

Dodajmo još i da očekivana godišnja ušteda u energiji i održavanju sustava javne rasvjete iznosi 6,2 mil. KN.

Komentiranje nije dozvoljeno.