U PRIPREMI PROJEKT IZGRADNJE NOVIH ARKADA NA GROBLJU MIROGOJ: Gradnja bi trebala započeti sredinom iduće godine

Slavni arhitekt Hermann Bollé dovršio je izgradnju postojećih arkada na Mirogoju još davne 1917. godine, a imao je viziju da cijelo groblje bude okruženo arkadama i paviljonima s grobnom kapelom na centralnom ulazu, ali ju za života nije uspio realizirati. Ipak, sada iz Gradskih groblja Zagreb najavljuju konačni početak izgradnje južnih arkada.

Projekt će biti realiziran u iduće četiri godine, a jedan kilometar duge arkade razdvajat će groblje od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

“Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj bit će na području zaštićene kulturno – povijesne cjeline koja će biti prostorna, vizualna i zvučna barijera groblja prema vanjskom prostoru te će na rubnom području stvoriti potrebnu oazu mira i smisleno oblikovati nikada dovršenu južnu granicu groblja Mirogoj”, istaknuli su iz Gradskih groblja.

U građevini su predviđena tri tipa ukopnih mjesta, niše za smještaj četiri i šest urni u sklopu kolumbarijskih zidova (3.462 mjesta), grobnice za 6 ukopnih mjesta unutar arkada (440 mjesta) te zajedničke grobnice na mjestima paviljona arkada na etaži -1.

Planirana vrijednost investicije iznosi 115 milijuna kuna uvećano za PDV. Zbog kompleksnog zahvata, cijeli projekt podijeljen je u četiri etape izgradnje, u razdoblju od četiri godine. Početak izgradnje očekuje se početkom 2022. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.