U POREČU OTVORENA DVA PROČISTAČA: Pročišćena voda moći će se ponovno koristiti

U sklopu EU projekta „Sustav odvodnje sa uređajima za pročišćavanje grada Poreča“ otvoreni su uređaji za pročišćavanje otpadnih voda Poreč Jug i Lanterna. U uređaje za pročišćavanje otpadnih voda implementira se najmodernija tehnologija membranskog bioreaktora koja će omogućavati ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje zelenih površina, zalijevanje sportskih terena i poljoprivrednih kultura, te u svrhe protupožarne zaštite i kao tehnološka voda za pranje ulica.

Ministar Ćorić kazao je kako će gradnja četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Poreštini za kapacitet od 130.000 stanovnika na najbolji način zaokružiti projekt aglomeracije Poreč. Osim toga, istaknuo je kako se izgradnjom ovih objekata značajno doprinosi zaštiti okoliša i prirode.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 501,2 milijuna kuna, a sufinancira se iz sredstava Kohezijskog fonda u udjelu od 74%, priopćili su iz Ministarstva. U sklopu prve faze projekta je izgrađeno i rekonstruirano 84,1 km kanalizacijske mreže, izgrađene su 32 nove crpne stanice, rekonstruirano je 50 postojećih crpnih stanica te je nabavljena oprema za održavanje sustava javne odvodnje. Tako je omogućeno priključenje preko 90% stanovništva Poreštine na sustav javne odvodnje.

U drugoj fazi se većinom provodi Ugovor o izgradnji četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokacijama Lanterna, Poreč Sjever na Saladinki, Poreč Jug na lokaciji Mornarica te na Petalonu u Vrsaru.

Gradi se, također,  postrojenje za solarno sušenje mulja na lokaciju UPOV-a Poreč Sjever, koje će obrađivati 60% komunalnog mulja proizvedenog na svim UPOV-ima, te kompostana na Košambri, na kojoj će se obrađivati 40% mulja, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Komentiranje nije dozvoljeno.