TEMATSKA SJEDNICA O OTPADU: Odvajanje na kućnom pragu, lokalna infrastruktura i edukacija su ključni elementi za dostizanje ciljeva

Pred Hrvatskom je dug put do zadanih ciljeva vezanih uz gospodarenje otpadom, zaključak je sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, održane u Prelogu. Sjednica odbora održana je na temu “Infrastruktura i tehnologija za razvrstavanje otpada u jedinicama lokalne samouprave – primjeri dobre prakse”.

Na sjednici su izneseni podaci iz 2020. godine, prema kojima je ukupno nastalo 1,7 milijuna tona komunalnog otpada, što je pad od 6,5% u odnosu na 2019. „ U 2020. bilježi se porast broja jedinica lokalne samouprave u kojima se provodilo odvojeno sakupljanje biootpada iz komunalnog otpada i ta se aktivnost provodila u 20 jedinica više nego 2019.“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

Potpredsjednik saborskog Odbora Pero Ćosić kazao je da se do 2035. godine najmanje 65 posto komunalnog otpada treba preraditi recikliranjem, ali da su Hrvatska i velik dio lokalnih jedinica daleko od tog cilja i pohvalio Grad Prelog kao pozitivni primjer postupanja s otpadom. Prelog je, naime, u svega pet godina trostruko povećao postotak odvojeno prikupljenog otpada i danas postiže gotovo 70 posto odvojenog prikupljanja. Dodao je kako takvi lokalni primjeri dokazuju da su upravo sustav razdvajanja otpada na kućnom pragu i uspostava vlastite lokalne infrastrukture za obradu i oporabu otpada, uz neizostavnu edukaciju stanovništva, ključni element u dostizanju zadanih ciljeva.

Na sjednici je rečeno i da je novi Zakon o gospodarenju otpadom postavio nove, ambicioznije ciljeve, posebno u pogledu gospodarenja komunalnim otpadom, a planiranih 1,25 milijardi kuna ulaganja u sustav, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, trebalo bi doprinijeti smanjenju otpada te njegovom ponovnom korištenju i recikliranju.

Komentiranje nije dozvoljeno.