TELEGRAM PRENIO STAJALIŠTA ZRINKE PALADINO O GLAVNOM ZAGREBAČKOM GROBLJU: „Mirogoj smo nemilo zapustili!“

Zagrebački Mirogoj, kao što je Komunal već pisao pretrpio je strašnu štetu u potresu prije dva mjeseca, a obnova će, prema procjenama, potrajati godinama. No, nije samo potres kriv za nastalu štetu, već i ljudsko (ne)djelovanje, smatra dr. sc. Zrinka Paladino, koja je upravo o tome napisala poveći tekst za Telegram.hr.

Tješimo se kako je sve popravljivo i sanirajuće, no nije uvijek tako. Postoje situacije, ambijenti i prostori koji se ipak ne mogu u cijelosti rekonstruirati i to je ono, po sve one koji su u stanju osjećati, najbolnije. Trebat će proći jako puno vremena da neke stvari dođu na pravo mjesto, a pitanje je da li smo u stanju u tome uspjeti barem približno kako je to pošlo za rukom nekim umjetnicima i majstorima u našoj nedaćama bogatoj povijesti – naglasila je Paladino i nadodala kako smo Mirogoj nemilo zapustili.

Kako je za potresa 1880., 1905. i 1906. godine još bio u izgradnji isti mu nisu predstavljali ugrozu, kakva ga je snašla nesretnog 22. ožujka 2020. godine. I kako smo ga nemilo zapustili te dozvolili vremenu i atmosferilijama da ozbiljno ugroze njegovu arhitekturu i nadgrobne instalacije, recentni su potresi imali olakšan put razaranju – ističe Paladino i dodaje kako Mirogoj trebamo obnoviti „u punoj ratnoj spremi.

I zato ga moramo čuvati te pričekati koliko god treba da se osposobimo i da u njegovu obnovu krenemo u “punoj ratnoj spremi”, oboružani najboljom voljom i umijećem te osigurani strukom i znanjem. Mirogoj ne zaslužuje ništa manje i ništa drugo mu ne smije nit primirisati jer su njegove vrijednosti puno značajnije od nas samih. Kako god neki osiljeni pojedinci našeg vremena mislili da tomu baš i nije tako – zaključuje Paladino.

Komentiranje nije dozvoljeno.