SVJETSKI DAN VODA: Hrvatska se može pohvaliti i kvalitetom i kvantitetom podzemnih voda!

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda (22. ožujka) bile su podzemne vode. Pod sloganom „Učinimo nevidljivo vidljivim“ istaknuta je njihova važnost. Tako je istaknuto kako čak 65% pitke vode i 25% vode za navodnjavanje na području Europske unije dolazi iz podzemnih izvora.

Svjetski dan voda obilježava se već gotovo tri desetljeća, a osim što se na taj dan slavi voda, ujedno se i podiže svijest o činjenici da gotovo dvije milijarde ljudi nema pristup sigurnoj vodi.

Prekomjerno crpljenje i onečišćenje podzemnih izvora

Podzemne vode su osnova opskrbe vodom za piće, poljoprivredu, industriju, ekosustave i sustav odvodnje. Nalaze se pod zemljom – u vodonosnicama, geološkim formacijama stijena, pijeska i šljunka koje zadržavaju vodu.

Najveći problemi koji se vežu uz podzemne vode danas su prekomjerno crpljenje i onečišćenje. Iz mnogih se podzemnih izvora zahvaća više vode nego što se stigne obnoviti kroz padaline, a taj je problem posebno izražen u južnoj Europi. Prekomjerno zahvaćanje obalnih slatkovodnih vodonosnika također može rezultirati prodorom slane vode iz morske vode, što može učiniti podzemnu vodu neupotrebljivom desetljećima ili povećati troškove obrade. Istovremeno, prema posljednjim podacima Europske agencije za okoliš, gotovo četvrtina podzemnih voda na području Europske unije ima loš kemijski sastav. Glavni uzrok tome je difuzno onečišćenje iz poljoprivrede, najčešće nitratima i pesticidima.

Obilježavanje Dana voda u Hrvatskoj

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, ovogodišnji Svjetski dan voda obilježen je u općini Perušić obilaskom i čišćenjem izvora Grabovac te obilaskom špilje Samograd u sklopu Pećinskog parka Grabovača. Akciji čišćenja izvora prisustvovali su župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, ravnateljica Uprave u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, načelnik Općine Perušić Ivica Turić te ostali stručnjaci iz vodnog gospodarstva.

Značaj podzemnih voda za Hrvatsku najbolje ilustrira podatak da je više od 90% svih zahvaćenih količina voda za javnu vodoopskrbu vezano uz vode iz podzemlja. „Kvaliteta podzemnih voda u Hrvatskoj na razini je kojom se samo mali broj europskih zemalja može pohvaliti te je stoga razumljiva i briga koja se pridaje ovom važnom prirodnom resursu“, kazali su iz Hrvatskih voda.

Komentiranje nije dozvoljeno.