Studijska posjeta i edukacija -Španjolska 2024 (Malaga, Sevilla, Gibraltar)

Poštovani,

Časopis Komunal organizira stručnu posjetu španjolskim gradovima Malaga i Sevilla, uz posjetu Gibraltaru od 14.-18.03.2024. Petodnevno putovanje uključuje niz stručnih sadržaja koji imaju za cilj razmjenu najboljih komunalnih praksi iz domene funkcioniranja jedinica lokalne i područne/regionalne samouprave, kao i komunalnih tvrtki.

Institucionalne posjete uključuju gradske tvrtke i javnu upravu u gradovima Malaga i Seville, kao i komunikaciju s nadležnim tijelima u provincijskim središtima te u regiji Andaluzija.

  

Za sudionike posjete organizirat će se edukacija s lokalnim stručnjacima koja uključuje teme zelene infrastrukture i energetske učinkovitosti, funkcioniranje modela smart cities, temu učinkovitosti javne uprave, funkcioniranja gradskih tvrtki u kontekstu radne snage, waste to energy projekte, kao i kozmopolitski karakter lokalnog urbanog i ruralnog planiranja.

Predviđene su brojne posjete komunalnoj infrastrukturi, uključujući vodno-komunalnu infrastrukturu, posebice velike projekte financirane iz EU izvora, obilazak središnjih gradskih grobalja, kao i centre za recikliranje i oporabu komunalnog otpada. U svim sredinama analizirat će se gradski prijevoz, izgradnja biciklističkih ruta i drugi aspekti javne mobilnosti. Predviđena je i tema funkcioniranja gradskih parkova i drugih javnih sadržaja koji su u nadležnosti lokalnih/regionalnih javnih tijela.

    

Tijekom slobodnog vremena predviđene su posjete vodećim muzejima i drugim kulturnim sadržajima specifičnim za regiju Andaluziju (npr. Museo de Bellas Artes de Sevilla i Teatro Flamenco), a predviđene su i posjete povijesnim gradskim jezgrama uz lokalne vodiče. Osim navedenih gradova planirana je i kraća posjeta gradu Paradas, odnosno gradu Cadiz koji se nalazi na obali Atlantskog oceana.

Sevilla je španjolski pionir u razvoju pametnih gradova!

Sevilla više od desetljeća prednjači u razvoju modela pametnog grada i predana je vlastitoj transformaciji prema pametnoj turističkoj destinaciji, čime pridonosi razvoju europskih praksi i aktivno sudjeluje u mrežama pametnih gradova (Smart Tourist Destination Network, španjolska mreža pametnih gradova – RECI). Ovaj grad je vrlo čest domaćin različitim nacionalnim i međunarodnim događajima s avangardnim temama, primjerice 5G Forum ili Samit o inovacijama u turizmu. Sevilla ima Digitalnu agendu – Seville 2030., kao i inovacijski plan, odnosno strateški plan koji definira koncept pametne zajednice kao učinkovit sustav u kojem poslovne, društvene i institucionalne organizacije sudjeluju u razvoju niza projekata ekonomske, društvene i ekološke ravnoteže, a koji su povezani s izazovima lokalne zajednice u okruženju 21. stoljeća. Grad ima 730.000 stanovnika i glavni je grad regije Andaluzije.

Malaga je izgradila metro i nastavlja smart projekte

Nakon 8 godina gradnje prošle godine za završen projekt Metro Málaga koji se sastoji od dvije linije koje povezuju središte grada sa sjeverozapadnim i jugozapadnim predgrađima, ukupne duljine 13,2 kilometara s 19 stanica, od kojih je 12 podzemnih i 5 stanica urbane željeznice na površini. Malaga je time postala sedmi grad u Španjolskoj koji ima metro, a završetak osmogodišnjeg projekta koštao je 594 mil. EUR. Malaga također razvija niz projekta modernizacije, poput jačanja energetske učinkovitosti u stambenim, uslužnim i industrijskim lokacijama. Naglasak je na poboljšanju kvalitete stambenog smještaja, a razvijaju se i pametne mreže namijenjene uštedi energije kod kuće, bilo kroz pametna brojila te korištenjem ulične LED rasvjete, kao i učestalim mjerenjem kvalitete zraka. Grad prednjači po električnoj mobilnosti u Španjolskoj te je u suradnji s agencijom japanske vlade NEDO uveo gotovo 200 električnih vozila kako bi se istražile inovativne tehnologije “od vozila do mreže”  (V2G), a u cilju jačanja programa iznajmljivanja električnih vozila. Gradsko središte Malage ima 587.000 stanovnika, a pretpostavlja se kako je naseljena više od 2.800 godina.

Specifičnosti položaja Gibraltara

Ovaj britanski teritorij se nalazi na južnoj točki Iberijskog poluotoka i ima površinu od samo 6,7 km2. Na sjeveru graniči sa Španjolskom, dok krajolikom dominira Gibraltarska stijena, u čijem se podnožju nalazi gusto naseljeno gradsko područje u kojem živi oko 33.000 stanovnika. Vojna namjena seže još u 12. stoljeće, dok su 1704. godine anglo-nizozemske snage zauzele Gibraltar od Španjolske. I danas su otvorena sporenja oko suvereniteta nad Gibraltarom, budući da na njega pravo polaže Španjolska, međutim Gibraltar održava bliske gospodarske i kulturne veze sa Španjolskom, pri čemu mnogi Gibraltarci govore španjolski kao i lokalni dijalekt poznat kao Llanito.Tijekom posljednjih 10 godina, uložena su velika sredstva u kanalizacijsku mrežu, kako bi osiguralo dugotrajnu i održivu infrastrukturu koja će ići ukorak sa zahtjevima stalno rastuće populacije. Gradska infrastruktura se projektira i izvodi na način da zadovoljiti povećanje broja stanovnika, veću količinu komunalnog otpada i protok otpadnih voda u sljedećih 20 godina. Turistička strategija je vrlo visoko u prioritetima lokalne vlade, jer je 2019. ovaj prekomorski teritorij posjetilo čak 10,8 milijuna gostiju, dok je u pandemiji posjeta pala na 5,3 milijuna.  

Cijena iznosi 1.650 EUR. Paket uključuje: direktni let Zagreb – Malaga – Zagreb, četiri noćenja s doručkom u jednokrevetnoj sobi u hotelu (Seville i Malaga), posjetu tehnološkim postrojenjima i komunalnoj infrastrukturi, edukaciju o lokalnim praksama i iskustvima, organizaciju posjeta i transfere do regionalnih komunalnih lokacija i stručno vodstvo; Paket ne uključuje: ručkove, večere, ulaznice za muzeje i druge slične fakultativne sadržaje.

Prijave na e-mail info@komunal.hr

ČASOPIS KOMUNAL

I. Kršnjavog 1, Zagreb

Tel. +385 1 6329 111
Mob. +385 98 440 098

Komentiranje nije dozvoljeno.