STRUČNO PUTOVANJE U ISTANBUL: Hrvatska delegacija posjetila najveću europsku energanu na otpad

U organizaciji časopisa Komunal te uz podršku Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Istanbulu, početkom tjedna je realizirano trodnevno stručno putovanje za predstavnike komunalnih tvrtki, energetskog sektora, JLS i nadležnih institucija u Istanbul.

Tursku su, uz aktualno geostrateško pozicioniranje tijekom krize, obilježile značajne kapitalne investicije u javnu infrastrukturu, a vrlo uspješno je pristupila jačanju proizvodnje energije, posebice diversifikaciji energetskog miksa te snažnijem korištenju obnovljivih izvora energije. Konkretno, proizvodnja električne energije iz OIE gotovo se utrostručila u posljednjem desetljeću te je njen udio u ukupnoj proizvodnji električne energije premašio 44% u 2019. godini.

Upravo s ciljem upoznavanja s energetskim sustavom i politikama koje su dovele do značajnog rasta korištenja obnovljivih izvora energije, hrvatska delegacija od 15 predstavnika nadležnih institucija, JLS, komunalnih društava i tvrtki koje se bave energetikom imala je priliku posjetiti važna energetska postrojenja u Istanbulu, najvećem turskom, a ujedno i najmnogoljudnijem europskom gradu.

Ključna posjeta odnosila se na prošle godine otvoreno IMM postrojenje za energetsku oporabu otpada, ujedno najveće waste-to-energy postrojenje u Europi, u kojem se koriste japanske tehnologije tvrtke Hitachi. Ova energana dnevno energetski oporabi čak 3.000 tona otpada, odnosno više od milijun tona godišnje. Može proizvesti 77 MW električne energije i 175 MW toplinske energije, a proizvedena električna energija odgovara potrebama gotovo 1,5 milijuna ljudi. Uz IMM-ovu energanu na otpad koja djeluje u sklopu gradske tvrtke ISTANBUL ENERJI, delegacija je posjetila i Silivri Seymen gradsko bioplinsko postrojenje koje također prerađuje biootpad te miješani komunalni otpad. Sadašnja proizvodnja energije od 19 MW koja se dobiva na odlagalištu površine 20 hektara bit će u krajnjoj fazi investicije proširena na 90 MW energije na površini odlagališta od 120 hektara. U punom proizvodnom kapacitetu na odlagalištu će se proizvoditi 45.000 kubika plina u jednom satu, što će rezultirati električnom energijom za preko 500.000 kućanstava, uz smanjenje CO2 emisija od 3,6 milijuna tona godišnje.

Vrlo zanimljivom sudionici su ocijenili i posjetu Tehničkom sveučilištu u Istanbulu, odnosno energetskom institutu ITU, koji je jedna od ključnih institucija za istraživačke i razvojne projekte u širokom spektru energetskih znanosti i inženjerstva u Turskoj. Nakon upoznavanja s nizom tekućih R&D aktivnosti uslijedio je i projektni sastanak na kojem su raspravljene mogućnosti suradnje, posebice u okviru aktualnih  EU programa, a značajnim je ocjenjen i postpotresni program koji je jedan od smjerova koji se izučavaju u Institutu, budući da je Turska aktivno potresno područje. U sklopu posjete organiziran je i obilazak nuklearnog reaktora koji služi za znanstvena istraživanja.

Snažnu logističku podršku tijekom pripreme studijske posjete pružio je Generalni konzulati Republike Hrvatske u Istanbulu na čelu s generalnom konzulicom dr. sc. Ivanom Zerec, a delegacija je zaključila posjet Istanbulu sastankom u Konzulatu na kojem su razmatrane mogućnosti za proširenje suradnje između Republike Turske i Republike Hrvatske.

Komentiranje nije dozvoljeno.