SMART CITY TEHNOLOGIJE POMAŽU OKO PANDEMIJE: Trebamo li biti zabrinuti zbog narušavanja privatnosti?

Smart city tehnologije su se u mnogim gradovima pokazale vrlo korisnima u jeku aktualne pandemije koronavirusa. Raznolike tehnologije, senzori i podaci vladama i lokalnim vlastima mogu pomoći u praćenju kontakata zaraženih građana, a preko njih se može pratiti i poštuju li se pravila socijalnog distanciranja.

Aktivno korištenje takvih tehnologija, smatraju stručnjaci, jedan je od glavnih razloga zašto su neke države uspjele spriječiti eksponencijalni rast broja zaraženih, piše Forbes. Primjerice, Južna Koreja je još 16. ožujka započela s korištenjem Smart City Data Hub tehnologije, a broj zaraženih se udvostručio tek nakon više od mjesec dana.

Mogućnosti korištenja takvih tehnologija su brojne, a neke od njih trenutačno se istražuju i na Sveučilištu u Newcastleu. Istraživači su tako pomoću senzora za pješake otkrili da je pješački promet od izbijanja pandemije pao za čak 95 %. Istovremeno, pomoću kamera za prepoznavanje registracijskih tablica otkrili su i kako su gužve na cestama smanjene za 50 %.

Ovakve informacije zasigurno su korisne vlastima u kreiranju novih mjera u borbi protiv širenja zaraze, ali istovremeno, ulijevaju strah među građanima. Primjerice, poznati zviždač Edward Snowden upozorio je kako bi korištenje takvih tehnologija moglo biti opasno te da bi se moglo pretvoriti u invazivan nadzor i prikupljanje podataka o građanima. – Oni već znaju što gledate na Internetu, već znaju kuda se vaš telefon kreće, sada znaju i vaš broj otkucaja srca. Što će se dogoditi kad počinu kombinirati te podatke i primjenjivati umjetnu inteligenciju? – poručio je Snowden.

Neke vlade, poput južnokorejske, rekle su kako će se ovakve tehnologije koristiti samo tijekom pandemije, ali mnogi sumnjaju kako će se to stvarno dogoditi na dobrovoljnoj bazi i strahuju da nam, nakon zdravstvene, slijedi kriza privatnosti i građanskih sloboda.

Komentiranje nije dozvoljeno.