SIEMENS U BERLINU GRADI PAMETNU ČETVRT NA 188 HEKTARA: 3,75 mlrd. EUR za gradnju modernog naselja

Pametni gradovi su realnost, a mnogobrojni realizirani projekti pokreću održivu urbanizaciju koja će za nekoliko godina dosegnuti svoj vrhunac, jer je opće i globalno poznato predviđanje kako će 2/3 stanovništva živjeti u urbanim područjima. Sukladno tim trendovima u glavnom gradu Njemačke, nekadašnji Berlin Siemensstadt bit će pretvoren u Siemensstadt Square urbanu četvrt mješovite namjene od čak 188 hektara. Ova preobrazba, podržana investicijom od 750 mil. EUR od strane Siemensa i ukupno 3,75 mlrd. EUR od strane raznih partnera. U projektu se koristi end-to-end digitalni dvojni ekosustav za planiranje, optimizaciju i upravljanje urbanom infrastrukturom. Slična tehnologija se već primjenjuje u novim razvikanim razvojnim projektima kao što su Seestadt Aspern u Beču i Expo City u Dubaiju.

Svjedoci smo posljednjih godina, kako su i gradovi suočeni sa značajnim ekološkim izazovima poput klimatskih promjena. Roland Busch, izvršni direktor Siemens AG, navodi kako gradovi već proizvode čak 85% BDP-a razvijenih zemalja, ali su istovremeno odgovorni za 70% globalne emisije CO2. – Pretvaranje gradova u održive modele je ključno za borbu protiv klimatskih promjena. Dok se implementacija inovativnih urbanih rješenja suočava sa značajnim financijskim i političkim preprekama, digitalne tehnologije i AI nude dinamičnu platformu za integraciju i transparentnost, istaknuo je Busch.

Navedeni pristup pokazuje kako digitalni dvojni ekosustav za planiranje uz pomoć umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija mogu transformirati stare tradicionalne industrijske lokacije i ex proizvodne tvorničke zone u pokretače održivog rasta, postavljajući novi globalni standard za pametne gradove. Spajanjem stvarnih i digitalnih okruženja u Berlinu Siemens rješava neposredne potrebe urbanog razvoja u glavnom gradu Njemačke te služi kao primjer za održivu urbanizaciju u cijelom svijetu.

Pametni gradovi se obično vežu uz nekoliko međusobno povezanih globalnih trendova, uključujući dekarbonizaciju, učinkovitost resursa i sveopću digitalizaciju, što u konačnici značajno preoblikuju naš svijet u kojem smo izloženi različitim trendovima i posljedicama užurbanog razvoja. Naime, procjenjuje se kako će ovakvom brzinom širenja gradova do 2030. godine u svijetu nastati 43 megalopolisa. Njihovi zahtjevi za čistom vodom, učinkovitom kanalizacijom i učinkovitim prijevozom se pojačavaju, naglašavajući hitnu potrebu za „održivim i pametnim urbanim upravljanjem“. Ključne tehnološke inovacije za održive gradove uključuju metode zelene gradnje, napredne transportne sustave, integraciju obnovljivih izvora energije i izgradnju infrastrukture za pametniju zdravstvenu skrb, jer zdravstvo, posebice briga za umirovljeničku populaciju postaju jedan od razvojnih izazova.

www.siemens-advanta.com

Komentiranje nije dozvoljeno.