SIDEWALK TORONTO JE GRAD BUDUĆNOSTI: Pametne tehnologije u kanadskom futurističkom gradu

Sidewalk Labs je tehnološka tvrtka koja se bavi osmišljavanjem, dizajniranjem, testiranjem i građenjem urbanih inovacija čime pomaže gradovima da se bore sa svojim najvećim izazovima. Jedan od njihovih najvećih budućih projekata je Sidewalk Toronto – pametni grad koji će se nalaziti u jednoj sadašnjoj četvrti Toronta, a namjera im je u potpunosti ga opremiti naprednim tehnologijama koje će olakšati život njegovim stanovnicima.

Prošlog tjedna objavljene su futurističke inovacije koje će se koristiti unutar samog grada s naglaskom na to da se 82% njih već koristi u drugim gradovima svijeta,  a u Torontu će se prvi put koristiti u takvom obujmu istovremeno. Jedan dio pametnih rješenja usko je vezan uz promet gdje se nastoji riješiti problem razlike u brzini raznih dionika u prometu. Namjera je biciklistima omogućiti “zeleni val, senzori će na prijelazima prepoznati bicikliste te će koordinirati rad semafora na način da se oni nikada ne moraju zaustavljati.

Osim toga, semafori bi trebali biti prilagođeni pješacima kako bi omogućili više vremena za prijelaz ulice osobama kojima to treba, poput osoba starije životne dobi, te manje vremena onima kojima to nije potrebno, primjerice, mladim trkačima. Također, namjera je stanovnicima grada ponuditi uslugu tvrtke koja će sveobuhvatno pokrivati različite vrste prijevoza (gradski, biciklistički, automobilom, dijeljene vožnje i sl.), a isto će biti dostupno putem pretplate.

Zanimljivo rješenje predstavljeno je i za otpad prema kojem bi, osim senzora volumena, kante imale mogućnost samostalne vožnje do centralnog odlagališta te povratka na prvobitno mjesto. Iako nije naveo ime tvrtke koja može ponuditi ovo pametno rješenje za odvoz smeća, Sidewalk tvrdi kako takva tvrtka već postoji.

S obzirom na činjenicu da pametni gradovi moraju biti premreženi raznim senzorima, Sidewalk Labs namjerava napraviti registar zahvaljujući kojem će svi korisnici imati podatke o tome gdje se nalaze kamere i uređaji koji prikupljaju podatke, a kojima će se moći pristupiti putem tzv. “javnih karata instaliranih senzora”.

Međutim, kako je tema prikupljanja podataka prilično osjetljivo područje, konačni dogovor još uvijek nije postignut i nastavit će se s prilagodbom projekta, prije njegove realizacije.

Komentiranje nije dozvoljeno.