RASPRAVA O NISKOUGLJIČNOM RAZVOJU RH: Tvrtkama dodijeljene nagrade i priznanja za zaštitu okoliša

U Zagrebu je prošli tjedan održana završna konferencija o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je uvodno kako su Ministarstvo, odnosno Vlada Republike Hrvatske, strateškim dokumentima poput Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, te Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana dali jasan smjer kretanja koji će se slijediti narednih desetljeća s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. „U narednom razdoblju možete očekivati punu afirmaciju zaštite okoliša, proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i sufinanciranje svih mogućih projekata koji će maksimalno podupirati kružnu ekonomiju, zelenu i digitalnu transformaciju hrvatskog društva. Naravno, sve je to s ciljem niskougljičnog društva“, poručio je.

„Kao Republika Hrvatska i Europska unija ostvarit ćemo cilj klimatske neutralnosti i napraviti sve što trebamo da sačuvamo klimu i naše društvo“, nadodao je posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac.

U sklopu konferencije dodijeljene su i nacionalne nagrade i priznanja za zaštitu okoliša za 2021. godinu poslovnom sektoru koji ima naročito važnu ulogu u tranziciji prema klimatskoj neutralnosti.
U kategoriji „Upravljanje“ nagradu je dobio HiPP Croatia d.o.o. koji je  prvi u Hrvatskoj uveo Sustav za okolišno upravljanje – EMAS što je prestižni EU certifikat namijenjen najboljima. Također rade na očuvanju klime (organska proizvodnja, klima neutralna proizvodnja i projekt 2025. – klima pozitivna proizvodnja). Priznanja za doprinos zaštiti okoliša dodijeljena su tvrtkama Valamar Riviera d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d. i KONČAR – Energetika i Usluge d.o.o.

U kategoriji “Proizvodi i usluge” nagradu je dobila SAPONIA d.d. za uloženi napor za razvoj ekoloških proizvoda koji su dobili vrhunski certifikat zaštite okoliša EU Ecolabel, kojima se pokriva široki spektar primjena u postupcima održavanja higijene i čistoće. Priznanja su dodijeljena tvrtkama Regeneracija d.o.o., RASCO tvornica komunalne opreme d.o.o. i TEHNIX d.o.o., dok je “zvijezdom u usponu” proglašena tvrtka MIRET d.o.o.

U kategoriji “Proces” nagradu je dobila INA – Industrija nafte d.d. za provedbu projekta EOR kojim se doprinijelo značajnom smanjenju emisija CO2 koje bi inače bile ispuštene u atmosferu. Od 2014. trajno su uskladištili više od 1,8 milijuna tona CO2, što odgovara približno 30% godišnjih emisija osobnih automobila u Hrvatskoj. Priznanje u ovoj kategoriji dobio je PREMIFAB d.o.o.

Komentiranje nije dozvoljeno.