PROGRAM LIFE: 380 milijuna eura za 168 zelenih projekata diljem Europe

Europska komisija odobrila je financijska sredstva u iznosu većem od 380 milijuna eura za 168 novih projekata diljem Europe u okviru programa LIFE za okoliš i djelovanje u području klime.

Projekti u okviru programa LIFE, koji su okosnica europskog zelenog plana, mogu pomoći da EU do 2050. postane klimatski neutralna i da ostvari ciljeve u području klime, energetike i okoliša. Njima se podupiru bioraznolikost, obnova prirode i kružno gospodarstvo te se istodobno doprinosi prelasku na čistu energiju diljem kontinenta.

Sredstvima EU-a, koja su 27% veća u odnosu na prošlu godinu, mobilizirat će se ukupna ulaganja u iznosu većem od 562 milijuna eura. Projekti iz gotovo svih država članica EU-a financirat će se tim sredstvima EU-a u okviru četiriju tema (potprograma): priroda i bioraznolikost, kružno gospodarstvo i kvaliteta života, ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbe njima te prelazak na čistu energiju.

Dodajmo još i kako LIFE program pridonosi ostvarivanju zelenih zamisli još od 1992., a dosad je u njegovom okviru sufinancirano više od 5.500 projekata. Za razdoblje 2021. – 2027. EU je povećala financiranje programa LIFE za gotovo 60%, do iznosa od 5,4 milijarde eura, te je uključila novi potprogram za prelazak na čistu energiju.

Komentiranje nije dozvoljeno.