PREDSTAVLJENI NADOLAZEĆI PROGRAMI FONDA: Osigurano ukupno 925 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor FZOEU-a Siniša Kukić predstavili su programe koje će Fond provoditi do kraja ove godine. U planu je objava 22 javna poziva za sufinanciranje projekata lokalnih jedinica, gospodarskih subjekata i građana, kojima će na raspolaganju biti ukupno 925 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

„Ova godina bit će obilježena nizom natječaja, a do kraja 2024. godine samo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost možemo očekivati natječaje u vrijednosti od gotovo 3 milijarde kuna. I dobar dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odnosi se upravo na područje iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja“, kazao je tom prilikom ministar Ćorić.

Direktor Fonda Siniša Kukić naglasio je kako je ovogodišnji budžet značajno veći od prošlogodišnjeg, u kojem je korisnicima dodijeljeno 616 milijuna kuna. „S obzirom na ciljeve koje je Republika Hrvatska postavila u svojoj klimatsko-energetskoj politici, kao i sveobuhvatnoj politici zaštite okoliša, sredstva Fonda ulagat će se u projekte koji će doprinositi ostvarenju tih ciljeva“, pojasnio je Kukić.

Fond je prije desetak dana objavio i 5 nacionalnih javnih poziva vrijednih preko 100 milijuna kuna. Sufinancira se sanacija divljih odlagališta, prijevoz otpada s otoka na kopno, ali i nabava komunalne opreme poput vrtnih i kućnih kompostera, podzemnih i polupodzemnih kontejnera te spremnika za odvojeno prikupljanje ulja iz kućanstava. Uz to, sredstva su dostupna i za gradnju reciklažnih dvorišta, a objavljen je i poziv lokalnim jedinicama kojim se želi ispitati interes za unapređenje i proširenje kapaciteta lokalnog recikliranja otpada.

U pripremi su još i javni natječaj za projekte koje će provoditi udruge civilnog društva te javni pozivi za izradu akcijskih planova energetskog i klimatski održivog razvitka, projekte iz LIFE programa i nabavku energetski učinkovitih komunalnih vozila i plovila. Za 11 programa iz područja zaštite okoliša Fond je tako u ovoj godini osigurao ukupno 157 milijuna kuna.

Početkom lipnja objavit će se javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, a nakon ljeta građani mogu očekivati i poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

U sklopu energetske obnove, poticat će se i korištenje obnovljivih izvora energije, no u planu je i zaseban javni poziv vrijedan 71 milijuna kuna. Osim toga, sukladno europskim politikama razvoja otoka je 11 milijuna kuna osigurano za njihovu energetsku tranziciju.

„Cilj nam je stvoriti poticajno okruženje kako bi se naši građani u što većoj mjeri odlučili za korištenje novih zelenih tehnologija, a naše tvrtke za transformaciju prema niskougljičnom i održivom gospodarstvu“, zaključio je Kukić.

Komentiranje nije dozvoljeno.