POVEĆAN PRITISAK NA GROBLJA: Kako se komunalci i pogrebnici nose s negativnim posljedicama pandemije?

Pandemija koronavirusa uzrokovala je povećan pritisak na groblja i povezane djelatnosti. Novi direktor osječkog Ukopa Vedran Novokmet za Glas Slavonije usporedio je ovogodišnje statistike pogreba s onima prije pandemije. „Da, bilježimo povećanje u odnosu na godine prije pandemije koronavirusa. Zbog povećanog opsega posla obje su naše ekipe na grobljima i organiziramo se na način da izlazimo u susret obitelji pokojnika, u smislu da se na pogreb ne čeka dugo“, kazao je Novokmet.

Unatoč velikom povećanju broja pogreba u odnosu na razdoblje prije pandemije, kada ih je bilo u prosjeku tri ili četiri dnevno, u Ukopu još uvijek, u velikoj većini slučajeva uspijevaju organizirati pogreb najkasnije tri dana nakon smrti osobe. „Radi se od ujutro do uvečer i osjetno je povećanje u odnosu na godine kada pandemije nije bilo. Konkretno, od ukupno 67 umrlih, od 1. do 16. studenoga ove godine, njih 25 preminulo je s COVID-om, odnosno uz tu bolest. Prošle godine u istome razdoblju taj je broj iznosio 23“, nadodao je.

Usporedbe radi, u 2019. i 2017. godini, od 1. do 16. studenoga pokopano je 48 osoba, jedna više u 2018. godini, dok je 2016. godine bilo 50 pogreba. Gledajući u postotcima, prošle je godine bilo 33,3 posto pogreba više nego četiri godine prije, a ove ih je 31,2 posto više.

Novi direktor Ukopa sudjelovat će na ovogodišnjoj ACD konferenciji, a osim teme povećanog pritiska na groblja, jedna od tema bit će i krematoriji. Podsjetimo, osječki Ukop od početka godine ima krematorij, čime je Osijek postao tek drugi grad u Hrvatskoj s tom uslugom pa će njihova iskustva zasigurno biti zanimljiva ostalim sudionicima konferencije.

Komentiranje nije dozvoljeno.