PANNONIAN CEMETERY DAYS 2022: Grobljanski sektor mora izboriti financiranje infrastrukurnih projekata iz EU fondova!

U Koprivnici je održana specijalizirana konferencija o aktualnostima u sektoru upravljanja grobljima – Pannonian Cemetery Days. Riječ je o središnjem sektorskom događanju koje okuplja predstavnike komunalnih tvrtki, JLS, institucija, udruga i organizacija, kao i pružatelje pogrebnih usluga i konzervatore, odnosno sve one koji se zalažu za bolje i učinkovitije upravljanje grobljima i zaštitu kulturne baštine.

Domaćin konferencije bila je tvrtka GKP Komunalac d.o.o. Koprivnica, a okupila je više od 80 sudionika, među kojima su i predstavnici komunalnih tvrtki koje upravljaju nekim od najvećih i najznačajnijih groblja u Hrvatskoj i regiji, poput onih u Zagrebu, Sarajevu, Rijeci, Novom Sadu, Varaždinu, Sisku i Osijeku.

Skup je započeo obilaskom groblja u Ludbregu i Koprivnici, a nastavio se stručnom raspravom o izazovima i ograničenjima s kojima se susreću JLS i komunalne tvrtke u upravljanju komunalnom infrastrukturom.

Moramo povećati komunalni standard na grobljima!

Kao jedan od najvećih izazova s kojima se susreće sektor upravljanja grobljima istaknut je problem financiranja osnovne grobljanske infrastrukture. Jelena Sekelj, direktorica varaždinskih Parkova istaknula je kako zaostajemo za komunalnim standardom drugih država EU. „Mi sami ne možemo isfinancirati novu grobnu kuću. Nemamo primjerene sanitarne uvjete, uvjete za radnike, ali ni uvjete za primjeren oproštaj“, kazala je Sekelj i nadodala kako se sektor mora izboriti za financiranje infrastrukturnih projekata iz EU fondova. Roko Gruja iz Gradskih groblja Zagreb kazao je kako se Mirogoj nalazi na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Europi zbog teških šteta nastalih u potresu te naglasio kako bi se obnova trebala financirati sredstiva iz Fonda solidarnosti, odnosno NPOO-a. Tomislav Vukelić, direktor karlovačkog Zelenila kazao je kako je ključno da sektor ima zajednički stav oko financiranja infrastrukturnih projekata iz EU fondova, a s time se složila i dr. sc. Robertina Zdjelar iz koprivničkog Komunalca. „Moramo imati kritičnu masu sa zajedničkim interesom. Nema smisla pojedinačno odlaziti na sastanke u ministarstva. Važno je i da konkretno artikuliramo što želimo i tražimo“, zaključila je.

Groblja su muzeji na otvorenom

Srđan Marić, direktor sisačkog Viktorovca rekao je kako naša groblja zaostaju za europskim po standardu, ali i da kod nas groblja nose stigmu „mračnih mjesta“. „Groblja se kod nas percipiraju kao morbidna, mračna mjesta. Mi se trudimo pokazati da groblja nisu samo groblja, nego muzeji na otvorenom“, zaključio je. Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru rekao je kako „groblja nisu samo objekti komunalne infrastrukture, nego repozitoriji naše povijesti“ i istaknuo nadu da će ovaj skup potaknuti daljnja istraživanja kulturne baštine ovih područja. Na konferenciji je predstavljena i inovativna aplikacija domaćeg startupa Spiritus Memoria kojom se posjetiteljima groblja približavaju priče pokojnika. „Svako groblje i svaki pokojnik ima svoju priču. Spiritus aplikacija čuva priče pokojnika i potiče inspirativnu dimenziju groblja“, kazao je Dino Jerković, suosnivač startupa, koji je sudionicima ujedno i demonstrirao aplikaciju prilikom studijske posjete lokalnim grobljima.

Upoznavanje s kulturnom baštinom koprivničkih groblja

Koprivnički Komunalac je član Europske udruge znamenitih groblja ASCE, a upravlja s ukupno šest groblja na području Koprivnice, od kojih je najveće i najznačajnije Gradsko groblje „Pri Svetom Duhu“. Uoči konferencije sudionici su tako imali priliku posjetiti koprivnička groblja i upoznati se s njihovom kulturnom baštinom, ali i primjerima dobrih praksi, a obilazak je vodio predstojnik Katedre za povijest srednje i jugoistočne Europe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.

Komentiranje nije dozvoljeno.