OSIJEK JE JEDINI VELIKI GRAD KOJI NEĆE PLAĆATI PENALE ZA OTPAD: Nastavljaju se ulaganja u sustav gospodarenja otpadom

Grad Osijek započeo je podjelu 31.600 žutih i smeđih spremnika za odvojeno prikupljanje plastike i biootpada kućanstvima individualnog stanovanja. Riječ je o ulaganju vrijednom gotovo osam milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 85 posto sredstava iz EU fondova, dok je 15 posto investicija Grada.

„Građani odvajaju papir, plastiku, biootpad i miješani komunalni otpad, a podjelom ovih spremnika više neće morati koristiti plastične vreće za odvajanje biootpada i plastike“, rekao je gradonačelnik Ivan Radić i podsjetio kako su do sada mogućnost ovakvog odvajanja otpada imale samo višestambene zgrade. Također, naglasio je i kako Grad Osijek sustavno ulaže u gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša te nabrojao najvažnije projekte.

Foto: Grad Osijek

„Uspješno su sanirana odlagališta otpada Nemetin i Filipovica, u tijeku je sanacija i trećeg, onog u Sarvašu. Imamo tri reciklažna dvorišta i kompostanu, uskoro ćemo otvoriti i četvrto. Osijek je proglašen najboljim eko-gradom u državi, što je zasluga svih nas, nastavit ćemo i u budućnosti raditi na isti način“,  dodao je osječki gradonačelnik.

Pojašnjavajući dinamiku podjele posuda, direktor Unikoma Mario Turalija rekao je kako podjela započinje u rubnim dijelovima grada. „Dijelit ćemo ih u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće. Oni koje ne zateknemo kod kuće mogu se javiti u Unikom i dostavit ćemo im kante na kućnu adresu. Dosad smo ih podijelili oko 2.000 i nadam se da ćemo s podjelom završiti kroz par mjeseci“, kazao je Turalija.

Foto: Grad Osijek

S novih 15.500 žutih posuda za plastiku te 16.100 smeđih posuda za biootpad, Grad Osijek u cijelosti zatvara sustav u kojem se otpad odvaja na mjestu njegova nastanka. U osječkoj gradskoj upravi stoga očekuju kako će već ove godine ispuniti zadani europski cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Dodajmo tomu i kako Grad Osijek jedini od velikih hrvatskih gradova neće plaćati penale za otpad u prethodnoj godini, što je rezultat ostvaren kombiniranom akcijom izgradnje infrastrukture te povećanja svijesti i informiranosti građana.

Komentiranje nije dozvoljeno.