NOVI STANDARDI PITKE VODE – EU POOŠTRAVA OGRANIČENJA

Unatoč tome što većina Europljana već ima jednostavan pristup kvalitetnoj pitkoj vodi, Europska unija ažurira svoje zakonodavstvo kako bi voda iz slavine bila još sigurnija. Standardi kvalitete revidirat će se pooštravanjem ograničenja za onečišćenja, a istovremeno uzimajući u obzir onečišćenja poput mikroplastike. Nova pravila također pozivaju države članice da dodatno poboljšaju pristup pitkoj vodi postavljanjem vodoskoka na javnim mjestima.
“Mi u Europskom parlamentu željeli smo ići i dalje od toga: vodu treba nuditi besplatno ili po niskoj cijeni i u restoranima. Jer je ekološka strana vrlo važna. Znamo da samo prijevoz boce vode troši puno više energije, tako da više šteti okolišu. ” rekao je povjerenik za pitku vodu u Europskom parlamentu, Christophe Hansen.
Revidirana direktiva o pitkoj vodi također je prilika za EU da napreduje prema svojim klimatskim ciljevima. “Za vaš novac to čini veliku razliku: za cijenu boce mineralne vode dobili biste gotovo 700 litara vode iz slavine.” dodaje Hansen. Cilj novih pravila je smanjiti potrošnju flaširane vode, što će pomoći u smanjenju plastičnog otpada i uštedjeti domaćinstvima iz EU-a više od 600 milijuna eura godišnje. Europljani bi se trebali pouzdati u to da je njihova voda sigurna za piće što će potrošači uskoro moći provjeriti na svojem računu ili u aplikaciji za pametni telefon gdje će moći dobiti ažurirane informacije o kvaliteti svoje pitke vode.

Komentiranje nije dozvoljeno.