NOVE CIJENE NA ZAGREBAČKIM GROBLJIMA: Oporba traži poništavanje odluke

Zagrepčanima su ovih dana počele stizati uplatnice za podmirenje godišnje grobne naknade na Gradskim grobljima za 2020. godinu, a iznosi na uplatnicama su se povisili i za više od 100 posto. Očekivano, ovakvo poskupljenje naišlo je na negodovanje građana, ali i gradske oporbe.

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak zatražio je od Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora Gradskih groblja da žurno donesu odluku o poništenju cjenika o poskupljenju naknade za održavanje grobnih mjesta iz rujna 2019. godine – Nakon što su mnogi sugrađani na svoje kućne adrese posljednjih dana dobili iznimno uvećane godišnje naknade za održavanje grobnih mjesta, kao gradski zastupnik tražim od predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora Gradskih groblja da žurno donesu odluku o poništenju novog cjenika o poskupljenju te da ga hitno stave izvan snage i cijene vrate na dosadašnje – priopćio je Stojak.

Poskupljenje su komentirali i HSLS-ovci koji su istaknuli kako je broj zaposlenih u Gradskim grobljima značajno porastao u posljednje dvije godine. Tako su u priopćenju naveli kako je 2018. bilo zaposleno 270 djelatnika, a krajem prošle godine broj je porastao na 397 djelatnika.

Iz Gradskih groblja poručili su kako su na povećanje cijena podsjetili još u rujnu prošle godine. – Napominjemo da cijene većine usluga zagrebačkih Gradskih groblja nisu povećavane još od 2007., pa čak niti usklađivane za godišnje indekse rasta cijena. Za usporedbu, visina grobne naknade u drugim gradovima Hrvatske iznosi od 125 KN u Osijeku, oko 200 KN u Varaždinu do iznosa 300 KN u Rijeci, dok je ona u Zagrebu bila od 52 do najviše 125 KN, bez PDVa, u zavisnosti od lokacije gradskog groblja –  istaknuo je Voditelj podružnice Gradska groblja Patrik Šegota.

Komentiranje nije dozvoljeno.