NOVA STRATEGIJA ZA GOSPODARENJE OTPADOM U SRBIJI: Žele unaprijediti sustav u skladu sa zahtjevima EU

Usvajanje nove strategije gospodarenja otpadom u Srbiji za period 2019.-2025. očekuje se krajem ove, a najkasnije početkom iduće godine. U sadašnjim uvjetima kapaciteti za reciklažu u Republici Srbiji se povećavaju, a procjenjuje se da se u Srbiji reciklira od 15% do 18% otpada.

Srbija je do sada izgradila 8 regionalnih sanitarnih deponija, od toga četiri sredstvima iz EF i budžeta Ministarstva te četiri kroz program javno-privatnog partnerstva, a  spomenutom strategijom planirana je mreža od 27 regionalnih centara za gospodarenje otpadom s potrebnom infrastrukturom. – Strategija upravljanja otpadom je u fazi izrade i posebno aludira na unaprjeđenje sistema upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom, i to u skladu sa zahtjevima i planovima Europske Unije – ističe Filip Abramović, pomoćnik ministra iz Sektora za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Cjelovitom provedbom strategije postići će se ciljevi poput, zaštite i unapređenja životne sredine, zaštita zdravlja ljudi te dostizanje principa održivog upravljanja otpadom, kao i povećanje visine javne svijesti. – U našoj zemlji se najmanje reciklira komunalni otpad, što dokazuje činjenicu da se u narednom periodu mora intenzivno raditi – zaključio je Abramović.

Komentiranje nije dozvoljeno.