KREĆE IZGRADNJA 18 MILIJUNA KUNA VRIJEDNE SORTIRNICE U KUTINI: Uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

U Poduzetničkom inkubatoru Kutina održana je početna konferencija u sklopu projekta izgradnje sortirnice u Kutini. Uz gradonačelnika Kutine Zlatka Babića, predstavnike Grada Kutine, Razvojne agencije Mrav i Eko Moslavine d.o.o. predstavljen je projekt sortirnice, tj. “Reciklažno dvorište s pogonom za razvrstavanje komunalnog otpada, Etapa 2 – pogon za razvrstavanje komunalnog otpada“.

Kako bi uopće mogao aplicirati za navedeni projekt, Grad Kutina je 2020. godine potpisao sporazum s osam jedinica lokalne samouprave, gradovima Petrinjom, Popovačom i Garešnicom te općinama Velika Ludina, Lipovljani, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac, o korištenju zajedničke sortirnice koja će biti izgrađena u Kutini.

U sortirnici se planira izdvajanje sljedećih materijala: papir, karton, tetrapak, PET, PP, PEHD, PVC, LDPE folije, aluminij.

„Kapacitet pogona je 3.250 t/godišnje u jednoj smjeni, s mogućnosti povećanja na 6.500 t/godišnje u dvije smjene te će se izgradnjom sortirnice uz postojeće reciklažno dvorište uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom na području Kutine, odnosno ostalih JLS potpisnica Sporazuma o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada“, kazao je pročelnik Eduard Gelešić.

Uskoro očekujemo početak i građevinskih radova na izgradnji samog postrojenja sortirnice. Drago mi je što naš grad ide naprijed u pogledu gospodarenja otpadom i zaštiti okoliša te na tome treba i dalje ustrajati“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 18.02.2021. godine dobiveno je EU sufinanciranje projekta u iznosu od 15.146.402,32 kn (85% bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda). Ukupna vrijednost projekta je 17.994.723,73 kn. Trajanje projekta je u razdoblju od 23. ožujka 2020. godine do 15. rujna 2022. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.