KORONAVIRUS RAZOTKRIO NELOGIČNOSTI TERITORIJALNOG USTROJA RH: U reformi se najavljuju 123 općine i 5 regija?

Predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, profesor dr. sc. Ivan Koprić za Glas Istre je prokomentirao trenutačno teritorijalno ustrojstvo i nelogičnosti koje su „isplivale“ na površinu uvođenjem mjera protiv suzbijanja pandemije Covida-19. Istaknuo je kako je ova situacija zasigurno pokazatelj lošeg stanja te da je potrebna reforma teritorijalnog ustroja, no hoće li doći do nje ovisi o tome koliko će kriza trajati i kakve će tragove ostaviti.

– Nije sigurno da će političari lako odustati od ove strukture, koja im jamči mogućnost da koriste javna sredstva u tim općinama i gradovima, a koji su u jednoj romantičarskoj atmosferi stvoreni početkom ’90-ih – rekao je Koprić i istaknuo kako od reforme strahuju i neki građani. – Ljudi često misle da promjena teritorijalne organizacije znači nešto loše za njihovu mikrolokaciju. No, svrha teritorijalnih reformi nije da se male lokalne zajednice uništavaju. To je posebno važno naglasiti. Nipošto to ne znači da će neka mala općina nestati. Ona će i nadalje ostati tu gdje je i moći sve ono što je tijekom vremena mogla poduzeti za sebe. Od ’93. naovamo male općine dobile su masu obaveza koje najčešće ne mogu ispuniti – naglasio je profesor Koprić.

Isto tako, poručio je da su problema s teritorijalnim ustrojstvom svjesni svi u političkim strankama, ali se boje ući u njihovo rješavanje. – Kako smo stalno u nekim izborim ciklusima, bojimo se zagristi u te značajne projekte. Po meni, sada bi bilo dobro napraviti dvije stvari. Da ključne političke stranke, ne samo ove dvije koje mogu računati na najveći broj glasova, nego i one manje, regionalne poput IDS-a, postignu sporazum da će krenuti u pripremu procesa reforme, a da se oko toga neće napadati tijekom kampanje. To bi bio početak. A drugo, trebali bi se dogovoriti što žele na kraju tog procesa, koje ključne elemente novog sustava lokalne samouprave žele na kraju reforme – zaključio je Koprić.

Komentiranje nije dozvoljeno.