KOPRIVNIČKA KOMPOSTANA BIT ĆE GOTOVA I PRIJE ROKA: Moderno rješenje za obradu kućnog biootpada

Projekt izgradnje Kompostane Herešin u Koprivnici bit će završen i prije planiranog roka, rečeno je na završnoj konferenciji projekta „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“.

Projekt je počeo na Dan grada Koprivnice 2019. godine, a po ugovoru bi trebao završiti 04. siječnja 2022., no vrlo vjerojatno će biti završen još u ovoj godini. „Ideja je bila pronaći rješenje za otpad koji je najiskoristiviji, a to je biootpad, da se na kućnom pragu sakuplja, i da ga se tehnološki ubrzano i u kvalitetnim uvjetima preradi u kompost“,  rekla je voditeljica projekta Robertina Zdjelar.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž kazala je kako je s biokompostanom dodan još jedan važan segment u priču o odvajanju otpada u gradu Koprivnici.

Kako je navela Ostriž, koprivnička kompostana već sada je razlog posjeta brojnih delegacija – od Brazila do onih iz susjednih država. „Dokazali smo da je moguće urediti projekte odlaganja otpada u kratkom vremenu, da ne treba za nešto 10 do 15 godina, a da bude prihvatljivo i za okoliš i za ljude“, rekla je Ostriž.

Na kvalitetnom poslu Komunalcu je čestitao gradonačelnik Mišel Jakšić, a zadovoljna odrađenim projektom bila je i predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima iz Europskih fondova. Osim dogradnje i opremanja kompostane, projekt uključuje i obrazovne aktivnosti kako bi se povećala svijest građana o potrebi pravilnog odvajanja korisnog otpada te smanjenju količina otpada koji se odlaže na odlagalište.

Komentiranje nije dozvoljeno.