KOMISIJA OBJAVILA ZELENI PLAN: Predviđa se niz aktivnosti vezanih za komunalnu infrastrukturu

Europska komisija objavila je dugo očekivani Zeleni sporazum, a predstavila ga je nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Sporazum je inkluzivan što znači da će obuhvatiti sve grane industrije te će podrazumijevati postizanje socijalne uključenosti, a sve s konačnim ciljem smanjenja emisije štetnih plinova do 2030. godine za 50% te postizanja nulte emisije plinova i potpunu dekarbonizaciju do 2050. godine.

Europski zeleni sporazum više je od same vizije, on predstavlja hodogram za akciju – rekla je Ursula von der Leyen. Europska komisija tako je pred sebe je postavila vrlo ambiciozan plan obrade niza tema koje su povezane s komunalnom infrastrukturom i zaštitom okoliša. Tijekom 2020. godine očekuje se predstavljanje prijedloga zakonodavne reforme vezane za otpad, a njega će pratiti i akcijski plan nulte stope onečišćenja vode zraka i tla predviđen za 2021. godinu.

Vijeće povjerenika usvojilo je 50 točaka kojima je Ursula von der Leyen obećala pomiriti borbu protiv klimatskih promjena s ekonomskim potrebama država članica te objasnila da je sporazumom predviđena i posebna pažnja slabije razvijenim državama članicama. Za financiranje mjera Zelenog sporazuma bit će pokrenut Pravedan prijelazni mehanizam koji neće biti samo budžet, već će pomagati regijama da pronađu najbolje resurse za financiranje prelaska na održivi razvoj što će biti posebno važno za one zemlje koje se oslanjaju na industriju ovisnu o ugljiku.

Trenutne procjene troškova za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva do 2030. godine iznose 260 mlrd. EUR dodatnih ulaganja.

Komentiranje nije dozvoljeno.