KAKO DO ZELENOG I ODRŽIVOG PROMETA?: Sektor prometa odgovoran je za četvrtinu emisija stakleničkih plinova

Četiri dana ostala su do konferencije „Zelena mobilnost i energetska tranzicija“ u organizaciji časopisa Komunal. Cilj je potaknuti raspravu o pretvaranju klimatskih i ekoloških izazova u prilike za poboljšanje transportnih tehnologija te doprinijeti ubrzavanju jednog od najvažnijih ciljeva Europske unije u narednim godinama – uspostavi zelenog i održivog prometa.

Promet je trenutačno jedan od najvećih zagađivača u EU i čini gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plova. Zato je bitno ubrzati tranziciju na zelene alternative poput električnih, hibridnih i vozila na vodik. Jasno je kako to nije proces koje se može dogoditi „preko noći“, no kvalitetnim hodogramom i inicijativom svih ključnih dionika može se napraviti značajan iskorak ka zelenijoj, čišćoj i zdravijoj budućnosti.

Zato će tematski naglasci konferencije obuhvatiti teme kao što su ulaganja u zelene oblike transporta, poticaji i podrška Europske unije, prilagodba popratne infrastrukture, održivi integrirani urbani prijevoz, modernizacija javnog prijevoza i razvoj željezničke infrastrukture, a bit će riječi i o inovacijama, primjeni AI i pametnim rješenjima.

Konferencija će na jednome mjestu okupiti predstavnike državnih institucija, udruga i organizacija, akademske zajednice, gradova i općina, ali i financijske institucije i sektorske tvrtke čija je djelatnost vezana uz navedene teme te sve ostale zainteresirane za ovu tematiku.

Konferencija se održava hibridno (uživo + online prijenos) u zagrebačkom hotelu Westin 21. svibnja s početkom u 10.00 sati.

Komentiranje nije dozvoljeno.