JE LI 200.000 KUNA DOVOLJNO ZA POVRATNIKE?: Mjera „Biram Hrvatsku“ na snazi od početka godine

Vladina Mjera pod nazivom „Biram Hrvatsku“ stupila je na snagu s Novom godinom, a njome se želi privući sve one koji su proteklih godina otišli u raditi u inozemstvo. Cilj je motivirati povratak iseljenika te ih novčanim poticajima ohrabriti za pokretanje posla u domovini te ujedno potaknuti populacijsku obnovu područja s izraženim iseljavanjem.

Riječ je o proširenju mjere samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), kojom se, između ostalog, onima koji bi se vratili u Hrvatsku iz zemalja Europskog gospodarskog prostora i Švicarske i pokrenuli posao dalo dodatnih 50 tisuća kuna, a tu su i dodatni poticaji za pokretanje posla u ruralnim krajevima.

“Novom mjerom podiže se prag sa 130 na do maksimalnih 150 tisuća kuna. Dodatno, one koji su zadnje dvije godine barem godinu dana bili zaposleni u jednoj od članica EU-a, motivirat će se s dodatnih 50 tisuća kuna na povratak. To daje maksimalnih 200 tisuća kuna za onog tko bi se vratio u Hrvatsku, prijavio na mjeru, a HZZ mu odobri poslovni plan”, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Hoće li ova mjera potaknuti povratak iseljenika i je li to dovoljan iznos za pokretanje poslovanja u Hrvatskoj – pokazat će vrijeme.

Komentiranje nije dozvoljeno.