IZGRADNJA ODRŽIVOG SUSTAVA I EDUKACIJA GRAĐANA KAO GLAVNI CILJEVI: Kvalitetna rasprava na konferenciji Otpad 2019

Više od 200 sudionika, predstavnika JLS, nadležnih institucija, komunalnih društava te dobavljača opreme okupilo se na konferenciji Otpad 2019 kako bi raspravilo trenutno stanje i ključne sektorske izazove.

Sudionici su se složili kako nisu ostvareni najvažniji ciljevi integriranja u europski sustav te da domaći model zbog oprečne i nepravovremene regulative često zbunjuje građane i komunalne tvrtke. Nadalje, zaključeno je kako je dio opreme, poput kamiona zastario i u vrlo je lošem stanju, dok neatraktivnost sektora znatno utječe na smanjen kadrovski interes.  Iako su EU rokovi „pred vratima“, sustav cjelovitog gospodarenja otpadom još uvijek nije uspostavljen nego je „u povojima“.

Isto tako, edukacija građana je prepoznata kao ključ uspjeha izgradnje održivog sustava. – Korisnike treba educirati jer oni jednostavno ne znaju kako. Sustav je sada zbunjujući. Treba puno više i kvalitetnije komunicirati. I naravno, prvo treba educirati, a potom kažnjavati – rekla je Sonja Polonijo ispred Udruge gradova RH, a s time se složila i Aleksandra Ćilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja je rekla kako je ključno mijenjati navike građana i izgraditi održivi sustav.

Raspravljalo se i centrima za gospodarenje otpadom, a većina sudionika smatra kako je postojeći model neprimjeren aktualnim potrebama. Dio sudionika se referirao i na problem zatvaranja odlagališta  koji izaziva muke i povećane troškove komunalnim društvima, prije svega zbog neusklađenosti regulative i predviđenih rokova.

Konferencije poput ove su korisne i nama u ministarstvu služe kako bi dobili kvalitetne inpute s terena – rekao je Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koji je sudionicima predstavio dosadašnje rezultate, ali i javne pozive u pripremi.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.