INTERVJU S DIREKTOROM VUKOVARSKOG VODOVODA: „Edukacija građana je ključ uspješnog upravljanja vodnim resursima!“

U novom broju časopisa Komunal donosimo intervju s Darijom Tišovom, direktorom Vodovoda grada Vukovara. Razgovarali smo o aktualnim projektima, izgradnji pročistača, zbrinjavanju mulja, smart water projektima, ali i drugim važnim temama kao što su edukacija kadrova, ali i građana.

Svaki javni sustav u najvećoj mjeri ovisi upravo o korisnicima i njihovim navikama, a komunalne tvrtke nerijetko imaju probleme s bacanjem nerazgradivog otpada u odvodni sustav. Ni vukovarski vodovod nije iznimka. „Kao što znamo, navike je teško mijenjati i potrebno je problemu pristupiti studiozno. Naš pristup je u potpunosti otvoren prema korisnicima na način da učestalo komuniciramo s različitim prikazima problema koji se događaju upravo zbog određenih navika i što takav problem može prouzročiti na sustavu“, istaknuo je Tišov i nadodao kako u Vukovaru smatraju da edukacija treba krenuti od najmlađih uzrasta.

„Osim komunikacije s djecom mlađeg uzrasta koji svake godine dolaze na naš pogon kako bi im prezentirali važnost vode, cilj nam je u budućem razdoblju pokušati iste osvijestiti o opasnosti bacanja neprimjerenog sadržaja poput vlažnih maramica u sustav odvodnje zbog kojega nastaju problemi pa i zastoji u samom sustavu. S obzirom na to da je navike građana teško mijenjati, a što nam dokazuje i sam sustav gospodarenja otpadom, potrebno je provoditi edukaciju i s mlađim uzrastima koji će problem razumjeti i u budućem razdoblju doprinijeti njegovom rješavanju“, kazao je Tišov.

Cijeli intervju s direktorom jedne od najuspješnijih vodno-komunalnih tvrtki u Hrvatskoj, koja privodi kraju povijesni projekt obnove infrastrukture i ima ispodprosječne vodne gubitke, pročitajte u tiskanom broju Komunala.

Komentiranje nije dozvoljeno.