I KINA SE UKLJUČILA U REDUCIRANJE AMBALAŽE: Predstavljen plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike

Kineska vlada objavila je plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike koji uključuje zabranu plastičnih vrećica u supermarketima i trgovačkim centrima u velikim gradovima do kraja 2020. Glavni cilj plana je značajno smanjiti proizvodnju i upotrebu plastike do 2025.

Kina, jedan od najvećih svjetskih zagađivača plastikom, objavila je plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike. Nacionalno razvojno i reformsko povjerenstvo objavilo je priopćenje u kojem je navedeno da će Kina zabraniti i ograničiti proizvodnju, prodaju i upotrebu nekih plastičnih proizvoda, aktivno promovirati alternativne proizvode, standardizirati recikliranje plastičnog otpada i redovno te efektivno kontrolirati zagađenje plastikom.

Osim u velikim gradovima, zabrana plastičnih vrećica proširit će se i na manje gradove do kraja 2022. Nadalje, zabrana nerazgradivih plastičnih slamki predviđena je do kraja 2020. kao i zabrana uvoza plastičnog otpada, iako nije specificirano kada će to biti zabranjeno.

Planom je predviđena i zabrana korištenja nerazgradivog pakiranja za neke dostavne službe u velikim gradovima, dok će ta zabrana biti proširena na cijelu zemlju do 2025.

Komentiranje nije dozvoljeno.