HELIOGEN PROIZVODI ČISTU ENERGIJU: Je li to rješenje za spas planeta?

Heliogen, startup s čistom energijom, postigao je solarni proboj usmjeren ka spašavanju planeta. Iz tvrtke tvrde kako su otkrili način na koji će se pomoću umjetne inteligencije i polja zrcala odraziti toliko sunčeve svjetlosti da ona stvara ekstremnu toplinu iznad 1000 Celzijevih stupnjeva.

Točnije, Heliogen je napravio solarnu pećnicu, a proboj znači da se prvi put koncentrirana sunčeva energija može upotrijebiti za stvaranje ekstremne topline potrebne za izradu cementa, čelika, stakla te drugih industrijskih procesa. Drugim riječima, sunčeva svjetlost bez ugljika može zamijeniti fosilna goriva. Za razliku od tradicionalne solarne energije, koja koristi krovne ploče za hvatanje energije sunca, Heliogen poboljšava ono što je poznato kao koncentrirana solarna energija. – Mi uvodimo tehnologiju koja može pobijediti cijenu fosilnih goriva, a također ne stvoriti emisiju CO2 – pojasnio je Bill Gross, osnivač i izvršni direktor Heliogena.

Zanimljivo, za razliku od konkurencije, u Heliogenu koriste softver računalnog vida, automatsko otkrivanje rubova i drugu sofisticiranu tehnologiju za treniranje polja zrcala kako bi se sunčane zrake odražavale na jedno mjesto. – Ako uzmete tisuću ogledala i postavite ih točno na jednu točku, možete postići ekstremno, ekstremno visoke temperature – rekao je Gross, a dodajmo još i da su podršku dobili i od suosnivača Microsofta Billa Gatesa. –  Njegova sposobnost da postigne visoke temperature potrebne za ove procese obećava razvoj u nastojanju da jednog dana zamijeni fosilno gorivo – izjavio je Gates.

Je li pravo ovo rješenje za smanjenje CO2 i zamjenu fosilnih goriva –  pokazat će se s vremenom.

Komentiranje nije dozvoljeno.