EU KOMISIJA NAJAVILA DUGOTRAJNIJE I ODRŽIVE PROIZVODE: Samo se 12% sirovina vraća u proizvodnju

Europska komisija u srijedu je predstavila novi akcijski plan za kružno gospodarstvo, a kojim se želi postići da održivost proizvoda postane norma u EU. Drugim riječima, novi zakoni trebali bi osigurati dulje trajanje proizvoda na jedinstvenom tržištu te njihovo lakše ponovno korištenje, popravak i recikliranje.

Riječ je o jednom od ključnih elemenata Zelenog plana, a koji bi trebao doprinijeti ljepšem i čišćem okolišu te nultoj stopi emisija CO2. – Komisija će predložiti zakone o politici održivih proizvoda, kako bi se osiguralo da proizvodi na tržištu EU-a dulje traju, da se lakše mogu ponovno koristiti i reciklirati te da se što je moguće više koriste reciklirani materijali umjesto primarnih sirovina. Jednokratna uporaba bit će ograničena, prerano zastarijevanje uklonjeno i uništavanje neprodanih trajnih proizvoda zabranjeno – objavila je Komisija.

Veliki potencijal za produljenje vijeka trajanja Komisija vidi u sektoru elektroničkih proizvoda te u tekstilnoj industriji, gdje se trenutačno reciklira svega 1% proizvoda. Dodajmo još i kako je europsko gospodarstvo pretežno linearno te da se samo 12% sekundarnih sirovina ponovno vraća u proizvodnju.

Komentiranje nije dozvoljeno.