BESPOVRATNA EU SREDSTVA ZA PIŠKORNICU: Za izgradnju dodijeljeno 313,7 mil. KN

Direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić potpisali su Ugovor o dodjeli 313,7 mil. KN bespovratnih sredstava za projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.  Njegovom izgradnjom, kao i izgradnjom pretovarnih stanica Varaždin i Zabok, planira se unaprijediti sustav održivog gospodarenja otpadom na području Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, koje imaju oko 518.000 stanovnika.

Odgovornost za učinkoviti sustav gospodarenja otpadom je na svima nama. Na Ministarstvu, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, županijama, gradovima, općinama i građanima. 2019. godinu smo završili sa 6 % više odvajanja nego što je bilo krajem 2018. godine. Takav napredak nije zabilježen do sad u Hrvatskoj, a rijetki su takvi rezultati i u EU na razini jedne godine – poručio je ministar Ćorić prilikom potpisivanja Ugovora.

Ključne aktivnosti koje će izvršavati u RCGO Piškornica su priprema otpada za recikliranje i povećanje stope recikliranja, priprema otpada za daljnju energetsku oporabu i dobivanje energije iz obnovljivih izvora, obrada otpada prije odlaganja i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Ukupni kapacitet postrojenja planiran je na 99.877 t godišnje, od čega 70.602 t/god za miješani komunalni otpad, 28.671 t/god za ostatke nakon sortiranja i 604 t/god za glomazni otpad, dok je kapacitet postrojenja za ostatni građevni otpad planiran na 11.074 t godišnje.

Inače, ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi 448, 2 mi. KN. U sufinanciranju prihvatljivih troškova projekta pored Europske unije koja osigurava 69,9 %, sudjelovat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (20 %) te suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. (10 %), Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te općina Koprivnički Ivanec na čijem području je planirana izgradnja RCGO Piškornica.

Komentiranje nije dozvoljeno.